ELA Magazín Lifestyle

Rebríček NAJ kuchýň sveta: Slovensko jedlami NEOHÚRILO! Kde sa najete na JEDNOTKU?

Tak ako každý rok v januári, aj teraz sprievodca svetom jedla Taste Atlas zverejnil rebríček krajín s najlepšími kuchyňami. Ako chutila tá naša?

Ilustračný obrázok k článku Rebríček NAJ kuchýň sveta: Slovensko jedlami NEOHÚRILO! Kde sa najete na JEDNOTKU?
Zdroj: pixabay.com

Gastronomický portál Taste Atlas nedávno uverejnil očakávaný koncoročný rebríček 100 najlepších kuchýň sveta. Naša krajina krajina v ňom príliš neuspela a našimi jedlami či výrobkami sme príliš neohúrili.

Rebríček bol vytvorený na základe 395 205 hodnotení jedál a 115 660 hodnotení potravinárskych výrobkov, informuje web na svojej stránke.

Nasledujúce krajiny zaznamenali najlepšie priemerné hodnotenia pre svojich 50 najlepších jedál a potravinárskych výrobkov s najvyšším hodnotením.

Taliani opäť bodujú

Hodnotenie pozostáva z udeľovania hviezdičiek, pričom maximum je päť hviezdičiek. V prvej päťke skončili krajiny, ktoré počas leta navštevujú aj Slováci a sú také populárne, že reštaurácie s ich názvami nájdete takmer v každej krajine sveta.

Kto by ešte nikdy neochutnal pizzu, špagety či lasagne? Asi nikoho neprekvapí, že prvé miesto obsadilo Taliansko, tak ako aj po iné roky.

Medzi najlepšie hodnotené talianske potraviny sa zradili napríklad syr Parmigiano reggiano, olivový olej zo Sardínie, syr Burrata či mozzarella di Bufala Campana. Z talianskych reštaurácií portál vyzdvihol Osteriu Madonnetta v regióne Venécia či pizzeriu Starita a Materdei v Neapole.

Bodovala aj Ázia

Druhé miesto patrí Japonsku. Najlepšie hodnotené potraviny sú mäso wagyu, rezance Ramen či japonský úhor Unagi. Z miestnych reštaurácií „zahviezdili“ Nihombashi Kakigaracho Sugita v Tokiu, ale aj Sushi Miyakawa v Sapporo.

Na tretej priečke sa umiestnilo Grécko. Medzi najlepšie hodnotené potraviny patria olivový olej Kalamata, broskyne Rodakina Naoussas, ale aj pomaranče odrody Washington Navel. Web ako top reštaurácie v krajine odporúča To Antikristo v Chanii, Peskesi v Heraklione či Taverna Ninos na Korfu.

Štvrté miesto obsadilo Portugalsko so svojou tradičnou kuchyňou, piata priečka patrí Číne a na šiestom mieste sa nachádza Indonézia. Siedme miesto patrí Mexiku, ôsme Francúzsku, deviate Španielsku a prvú desiatku uzatvára Peru.

Sme až na 42. mieste

Slovensku patrí v rebríčku 42. miesto. Medzi naše najlepšie hodnotené potraviny sa zaradili oštiepok, slovenská parenica, oravský korbáčik či bryndza.

Najlepšie hodnotené slovenské reštaurácie sú bratislavský Roxor, Koliba u Svätého Kryštofa v Banskej Bystrici, Gurmánsky Grob v Slovenskom Grobe či Chata pri Zelenom plese vo Vysokých Tatrách. Pred nami sú Rusi, za nami Kanaďania.

Česká kuchyňa chutila viac, naši susedia skončili na 35. mieste. Hodnotiteľov zaujali Žatecký chmel, Pražská Šunka, Český modrý mák, Jihočeská Niva, Tradiční špekáčky Na úplnom chvoste rebríčka sa ocitli Walles a Ghana so svojimi tradičnými kuchyňami.

Ilustračné foto

Súvisiace články

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM