Správy

Revolúcia v cestovaní. Švajčiari otvorili najdlhší železničný tunel sveta

Sedemnásť rokov trvala výstavba tunela, ktorý je svetovým unikátom. 57 kilometrov stojí za prívlastkom „najdlhší na svete“.

Gotthardský železničný tunel, ktorý otvorili v stredu (1. júna), okamžite predbehol japonský Seikan, je presne o tri kilometre a sto metrov dlhší, dostal sa teda v tomto rebríčku na čelo. Na bronzovej priečke je Eurotunnel spájajúci Veľkú Britániu s Francúzskom merajúci 50,5 km.

Domáci boli za

Podľa informácií BBC bol o výstavbu tunelu veľký záujem. Švajčiari vypracovali plány ešte v roku 1992, napokon za rok, kedy ho aj otvoria, vybrali ten aktuálny.

V stredu krátko popoludní sa ním previezli aj významné politické osobnosti európskej scény – nemecká kancelárka Merkelová, prezident Francúzska Hollande, rakúsky kancelár Kern i taliansky premiér Renzi.

Okrem nich ešte tisícka nadšencov, pričom zaujímavým je, že pre veľký dopyt po lístkoch museli šťastlivcov vyžrebovať.

PREČÍTAJTE SI: Tisíce Slovákov sa chystajú na futbalový šampionát. Čo ich čaká vo Francúzsku?

Rozpočet neprekročili

Nová trať prináša množstvo výhod, napríklad sa o šesťdesiat minút skráti cesta medzi Zürichom a Milánom. Miestni hovoria o tom, že aktuálne spôsobili prevrat v doprave. Nadšenie trochu hatí fakt, že tunel ešte treba poriadne otestovať, a tak by mal byť v bežnej prevádzke až koncom roka.

Švajčiarsky prezident Johann Schneider-Ammann vyhlásil, „že to bol obrovský kvalitatívny krok vpred nielen pre krajinu syrov a čokolády, ale pre celú Európu.“

Výstavba stála avizovaných 11 miliárd eur, zapojilo sa do nej cez 2500 robotníkov a stavebných inžinierov, očakáva sa, že vlaky budú po trati jazdiť rýchlosťou 250 km/h.

V deň testovacieho spustenia sa v útrobách tunela konala aj krátka bohoslužba, prítomný kňaz novostavbu posvätil.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM