Webnoviny - Svet

Rezort sociálnych vecí ovplyvní Ficovu vládu, tvrdí analytik

WEBNOVINY.SK

BRATISLAVA 30. marca (WEBNOVINY) – Úspech druhej vlády Roberta Fica bude závisieť od toho, ako si Ján Richter poradí s rezortom sociálnych vecí, myslí si politológ Rastislav Tóth.

„Je to najťažší rezort, ktorý by som neprial ani nepriateľovi. Očakávania sú veľké a na ministra budú tlačiť odbory, zamestnávatelia aj straníci,“ komentoval piatkovú tlačovú besedu, na ktorej Fico oznámil zloženie budúcej vlády.

Tóth ocenil navrhnutého ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka, hoci ho táto nominácia prekvapila.

„Pravdepodobne to je výsledok nejakej dohody s Bruselom. Každopádne, Lajčák sa na ministerstve zahraničných vecí bude cítiť ako ryba vo vode,“ nazdáva sa. S ministerstvom dopravy si Ján Počiatek podľa neho poradí. S výnimkou Lajčáka sú nestraníci vo vláde pre Tótha nepopísaným listom papiera, preto ich hodnotiť nevie.

Šéfka Aliancie Fair-play Zuzana Wienk hodnotí zostavu kriticky, ako pozitívne prekvapenie vníma jedine nomináciu budúceho ministra spravodlivosti Tomáša Borca. „Je to očakávaný stranícky výber. Medzi nomináciami sa nachádzajú viaceré mená, ktoré by podľa mňa vzhľadom na minulé škandály alebo problémy, či zlé hospodárske výsledky nemali byť vo vláde, ktorá prezentuje odhodlanie bojovať proti korupcii a netransparentnos­ti,“ uviedla pre agentúru SITA Zuzana Wienk.

Analytik Ján Baránek považuje za pozitíva nominovanie nestraníkov, predovšetkým Lajčáka a Borca. „V prípade Zvolenskej sa to zatiaľ musí ukázať,“ poznamenal. Prekvapilo ho, že nebola potvrdená nominácia Ján Valka na post ministra hospodárstva. „Osobne si myslím, že tam môže byť v pozadí zatiaľ nedohoda vo vnútri Smeru-SD a vplyvových skupín.“

Celkovo Baránek nemá voči navrhnutej vládnej zostave zásadné výhrady, ale hovorí, že treba počkať, do akej miery sú signály Fica a Smeru-SD o novom štýle komunikácie hrou „vlka v barančom kožuchu“ alebo je to prejav novej politickej kultúry a snahy bojovať proti korupcii. „Ak to tak bude, tak mi je jedno, či ju bude uplatňovať pravicová alebo socialistická vláda,“ dodal s tým, že kľúčové bude, či Smer-SD uplatní politiku spred gorilieho obdobia alebo po ňom.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM