Regióny

Riešenie odlivu sociálnych pracovníkov? Takto si ich chce Prešovský kraj udržať

Každoročný odliv množstva zamestnancov v zariadeniach sociálnych služieb chce Prešovský samosprávny kraj riešiť zvýšením ich platov.

Ilustračný obrázok k článku Riešenie odlivu sociálnych pracovníkov? Takto si ich chce Prešovský kraj udržať
Zdroj: TASR

Zvýšenie platov v zariadeniach sociálnych služieb v pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja (PSK) má motivovať zamestnancov k tomu, aby v nich zostali pracovať. Kraj chce rovnako presvedčiť opatrovateľky, ktoré sú momentálne v zahraničí, aby sa vrátili domov. Dôvodom je odliv zamestnancov, ročne ich podľa PSK z každého jeho zariadenia odíde približne 20 až 30.

„Zamestnancom, ktorí sú v priamom kontakte s klientom, sa zdvihne plat približne o 172 eur v hrubom. Zvyšujeme platy aj ostatným, či už upratovačkám, alebo správcom budov a podobne. Je to zhruba 600 tisíc eur a ďalších 400 tisíc nechávame na koncoročné odmeny, s tým, že táto agenda nemá mať koniec v tomto roku. Túto agendu mienime zvyšovať budúci rok na agendu takzvaných 700 tisíc eur, aby títo zamestnanci mali pocit istoty, že je o nich dobre postarané zo strany zamestnávateľa a aby oni potom dali klientom to najlepšie, čo v sebe majú,“ povedal predseda PSK Milan Majerský a dodal, že toto opatrenie nestačí.

„Musíme pokračovať v ďalšom zvyšovaní. Teraz nás k tomu koniec-koncov ženie aj zákon, ktorý od nového roka sľubuje zvýšenie o desať percent. Budeme robiť všetko preto, aby sme zamestnancov stabilizovali,“ skonštatoval Majerský.

Vyššie výplaty v rámci Agendy 600 by malo viac ako 1000 zamestnancov podľa jeho slov dostať v aktuálnom výplatnom termíne. Aj keď ide o zvýšenie platov len do konca roka, zamestnanci by ani po novom roku nemali mať podľa vedúceho odboru sociálnych vecí a rodiny PSK Pavla Slaninku nižšie výplaty. „Tým, že sa od 1. januára 2019 menia samotné tarify, tak ani jednému zamestnancovi v sociálnych službách, ktorého sa týkala Agenda 600, neklesne plat,“ povedal Slaninka.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM