Eliška Šándorová Správy

S potomkom do práce? Štát dá zamestnávateľom ďalšie milióny aj na detské kútiky

Finančnú injekciu štátu na detské kútiky na pracovisku využilo pár desiatok zamestnávateľov. Na podporu práce žien i mužov s rodičovskými povinnosťami smerovalo takmer 4,6 milióna eur. Ministerstvo práce plánuje tento rok rozdať ďalšie milióny.

Ilustračný obrázok k článku S potomkom do práce? Štát dá zamestnávateľom ďalšie milióny aj na detské kútiky
Zdroj: TASR

Rodina alebo práca? Túto dilemu riešia mnohé slovenské páry. Hoci je diskriminácia zakázaná, zamestnávanie žien s rodičovskými povinnosťami je u nás stále v plienkach. Práca na skrátený úväzok či práca z domu je pritom výhodná aj pre zamestnávateľov. Nemenej účinnou pomôckou pre zamestnaných rodičov sú aj detské kútiky na pracovisku.

Milióny z ministerstva

Detský kútik na parlamentnej pôde ako náhrada za to, že poslankyne ani poslanci nemôžu do rokovacej sály s potomkom. Taký bol výsledok niekoľkotýždňovej diskusie na tému, či môžu poslankyne sprevádzať do pléna ratolesti. Mnohé matky na sociálnych sieťach sa pýtali, kedy budú mať aj ony v zamestnaní kútiky pre svoje deti?

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny spustilo vlani pilotný národný projekt Rodina a práca. Cieľom bolo podporiť nielen budovanie detských kútikov na pracovisku, ale aj takzvané flexibilné formy práce pre osoby s rodičovskými povinnosťami, ako sú práca na kratší pracovný čas, práca z domu či delené pracovné miesto.

Zamestnávatelia sa mohli o peniaze uchádzať od začiatku roka 2015 do konca augusta 2015. Ako to dopadlo?

Detské kútiky

Možnosť získať financie na detský kútik využilo podľa hovorcu ministerstva Michala Stušku 33 zamestnávateľov. Príspevok mohli použiť na vznik vlastných kútikov dočasnej starostlivosti alebo využiť služby už existujúcich zariadení. Na kútiky išlo celkovo 200-tisíc eur.

Jedným z úspešných žiadateľov je popradská Life Academy, ktorá má v zriaďovateľskej pôsobnosti okrem iného materskú školu a základnú školu so školským klubom.

„Práve skúsenosti a kvalitné odborné zázemie uľahčilo naše rozhodnutie zapojiť sa do projektu. Rovnako nás oslovila spolupráca so zamestnávateľom Tatravagónka, a.s., ktorý ponúkol zamestnancom možnosť využiť našu starostlivosť o ich deti. Rovnako túto príležitosť využili aj naši zamestnanci,“ vyjadrila sa konateľka Life Academy Gabriela Česlová.

Vďaka peniazom z eurofondov a štátneho rozpočtu sa im podarilo vytvoriť dve nové pracovné miesta. Česlová vidí význam finančnej pomoci aj v tom, že zamestnankyne ostali v škole pracovať aj po skončení projektu.

Ruka v ruke

Na podporu takzvaných flexibilných foriem práce smerovalo podľa Stušku takmer 4,6 milióna eur. „Do projektu sa zapojilo 765 zamestnáva­teľov,“ dodal.

Ministerstvo podporilo 1 406 pracovných miest pre osoby s rodičovskými povinnosťami, ktoré sa zamestnali napríklad na kratší pracovný čas alebo pracovali z domu. Spätne preplatilo 90 percent z celkovej ceny ich práce. „Priemerne išlo o 880 eur mesačne,“ doplnil Stuška.

Finančná podpora smerovala do všetkých regiónov okrem Bratislavského kraja. Najväčší záujem bol v Žilinskom kraji (149), za ktorým nasledovali Banskobystrický (141) a Prešovský kraj (121). Ministerská podpora sa týkala najmä matiek zamestnaných ako administratívne pracovníčky, účtovníčky, sprostredkovateľky predaja a pracovníčky na podpore zákazníkom.

Ďalšie milióny

Ministerstvo práce avizuje na leto výzvu na dopytovo orientované projekty v plánovanej výške 23 miliónov eur. Zamestnávatelia a organizácie poskytujúce flexibilnú starostlivosť o deti sa budú môcť vlastnými projektmi uchádzať o finančnú podporu z prostriedkov Európskeho sociálneho fondu.

Čítajte aj: Otvorená justícia za zatvorenými dverami. Tváre tých, ktorí nás súdia, by sme mali poznať

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM