Futbal

Rozdali ceny FIFA: Messi vyhral šiestykrát anketu o Hráča roka

Argentínčan Lionel Messi získal ocenenie Hráč roka podľa Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) 2019. V ankete zvíťazil rekordný šiestykrát, keď zdolal ďalších finalistov Virgila van Dijka s Cristianom Ronaldom.

Ilustračný obrázok k článku Rozdali ceny FIFA: Messi vyhral šiestykrát anketu o Hráča roka
20
Galéria
Zdroj: TASR

Výsledky vyhlásili na pondelňajšom galavečere v milánskej opere La Scala.

Tridsaťdvaročný Messi bol najlepším strelcom predchádzajúcej sezóny Ligy majstrov s dvanástimi gólmi. Poradie strelcov pôsobiacich v európskych ligách opanoval vďaka 36 presným zásahom. S FC Barcelona získal španielsky titul a prebojoval sa do semifinále LM, na reprezentačnej úrovni doviedol Argentínu k bronzu na juhoamerickom šampionáte Copa America. Za klub dal dovedna 51 gólov, celkovo dosiahol 54 presných zásahov v 58 vystúpeniach, skóroval v priemere každých 86 minút a pridal aj dvadsať asistencií.

„Individuálne ocenenia sú druhoradé, najpodstatnejší je pre mňa kolektív. Som naozaj šťastný, že sú tu so mnou manželka a dve z mojich troch detí. Je to po prvý raz, čo sa zúčastnili na takejto udalosti,“ uviedol Messi v ďakovnej reči.

V ankete, ktorá sa štvrtýkrát uskutočnila pod názvom The Best FIFA Football Awards, nadviazal na úspechy z rokov 2009 až 2012 a 2015. Osamostatnil sa od päťnásobného víťaza Ronalda, ich desaťročnú nadvládu prerušil len vlani Chorvát Luka Modrič. Portugalčan vyhral s reprezentáciou Ligu národov a s Juventusom Turín si pripísal taliansky titul, v najprestížnejšej európskej klubovej súťaži dal šesť gólov.

Van Dijk sa v predchádzajúcom ročníku výraznou mierou podieľal na triumfe FC Liverpool v LM a na postupe Holandska do finále LN. Tento rok si vyslúžil ocenenie pre najlepšieho hráča podľa Európskej futbalovej únie (UEFA). Mal šancu stať sa prvým obrancom s prestížnou trofejou FIFA od roku 2006, keď ju dostal Talian Fabio Cannavaro.

Futbal Slovensko: viac aktuálnych správ z futbalu

Messi dostal 46 bodov, o osem viac ako Van Dijk na druhom mieste. Tretí Ronaldo získal 36 bodov a všetci traja finalisti budú favoritmi aj v ankete Zlatá lopta, ktorej výsledky zverejnia 2. decembra. Vlani sa z oboch cien radoval Modrič, v uplynulých troch rokoch sa pódiové umiestnenia líšili len vlani na tretej priečke, v hlasovaní FIFA ju obsadil Egypťan Mohamed Salah, zatiaľ čo v Zlatej lopte Francúz Antoine Griezmann.

Najlepšou hráčkou sa stala Američanka Megan Rapinoeová, ktorá bola najlepšou kanonierkou i hráčkou majstrovstiev sveta žien vo Francúzsku, kde USA získali zlato.

Poctu pre najlepšieho trénera si vyslúžil nemecký kouč FC Liverpool Jürgen Klopp: „Všetci vieme, aká tesná hranica je medzi víťazstvom a prehrou. Musím sa poďakovať môjmu úžasnému tímu. Kto ho nemá rád, nemá srdce. Naši úžasní majitelia mi dali voľnú ruku. Som pyšný, že môžem koučovať takýchto neuveriteľných hráčov.“

Ako hlasovali Slováci:

  • Marek Hamšík, kapitán SR: 1. Mohamed Salah, 2. Lionel Messi, 3. Virgil van Dijk
  • Pavel Hapal, tréner SR: 1. Cristiano Ronaldo, 2. Lionel Messi, 3. Eden Hazard
  • Michal Zeman, denník Pravda: 1. Virgil van Dijk, 2. Cristiano Ronaldo, 3. Lionel Messi
  • Dominika Škorvánková, kapitánka SR: 1. Megan Rapinoeová, 2. Amandine Henryová, 3. Rose Lavelleová
  • Peter Kopúň, tréner SR: 1. Megan Rapinoeová, 2. Vivianne Miedemaová, 3. Rose Lavelleová
  • Lukáš Kendra: 1. Alex Morganová, 2. Ada Hegerbergová, 3. Julie Ertzová

Laureáti FIFA The Best 2019:

  • Hráč: Lionel Messi
  • Hráčka: Megan Rapinoeová
  • Tréner: Jürgen Klopp
  • Trénerka ženského tímu: Jill Ellisová
  • Najlepší brankár: Alisson Becker
  • Najlepšia brankárka: Sari van Veenendaalová
  • Cena Ferenca Puskása: Dániel Zsóri
  • Cena Fair Play: Marcelo Bielsa a Leeds United
  • Cena Fanúšikov: Silvia Greccová

Jedenástka roka FIFA/FIFPro 2019: Alisson Becker – Virgil Van Dijk, Matthijs de Ligt, Marcelo, Sergio Ramos – Eden Hazard, Frenkie de Jong, Luka Modrič – Kylian Mbappe, Lionel Messi, Cristiano Ronaldo

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Rozdali ceny FIFA: Messi vyhral šiestykrát anketu o Hráča roka
20
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM