Rôzne

Rudo a Michal vyriešili problém drahých kancelárií v Nitre: Založili coworking... A nielen to!

Vysoké nájmy za kancelárske priestory a nemožnosť pracovať doma. Podnikatelia často hľadajú priestory, kam „upratať“ seba a svoju prácu. Dvaja chalani z Nitry preto vytvorili v meste PONK Coworking. Čo to je?

Ilustračný obrázok k článku Rudo a Michal vyriešili problém drahých kancelárií v Nitre: Založili coworking... A nielen to!
Zdroj: Dnes24.sk

V preklade – práca v priestore s inými ľuďmi. Coworking je však viac ako len priestor. Konajú sa v ňom rôzne prednášky, školenia, tvorí sa komunita a vytvárajú kontakty. Viac o nitrianskom Ponku nám prezradil jeden z jeho zakladateľov, Rudo Letko.

Poďme najprv k prvotnej myšlienke vytvoriť coworkingový priestor. A prečo Ponk?
Myšlienka v našich hlavách rástla už v časoch okolo 2012, kedy sme sa začali dozvedať z netu, že niečo také ako coworking existuje. Žiadne chlieviky či sterilné kancelárie, ale miesta plné pohody, práce a oddychu. Bola to pre nás veľká novina! S mojím kamarátom, kolegom a spolumajiteľom firmy Michalom Remiášom sme do našich hláv zasadili semienko vytvoriť niečo také v čase, keď sme hľadali ďalších ľudí k sebe. V Nitre sme o nikom nič nevedeli a absolútne sme netušili, ako sa k ľudom našej krvnej skupiny dostať. Začiatkom roka 2014 sme naplno začali pracovať na tejto myšlienke. Neskôr sme získali podporu a obdiv od Nitrianskeho biskupstva. Potom to už išlo ako po masle.
Odpoveď na otázku, prečo Ponk je jednoduchá – je to slovenský výraz pre pracovný stôl, kde máš všetko potrebné poruke.

Ako funguje také coworkingové stredisko?
Ponk je otvorený denne od 8:30 do 19:00. Vo večerných hodinách organizujeme pre členov a verejnosť vzdelávacie aktivity vo forme prednášok, diskusií a workshopov na aktuálne témy. Ponk sa neuzatvára pred nikým a ničím. Jeho najväčšou prednosťou je to, že ho navštevujú ľudia. To hovorí za všetko :-)

Skús povedať konkrétne príklady, v čom už pomohol takýto priestor ľuďom – podnikateľom tu v Nitre.
Podnikatelia tu stretli a stretávajú ďalších podnikateľov, nachádzajú lacné pracovné miesto a stretávajú sa s tvorivým potenciálom. Viacero externých ľudí/firiem oslovilo našich členov so svojimi pracovnými ponukami.

Máte aj vyhradený nejaký konkrétny typ ľudí, ktorým je Ponk určený? Nejaká krajčírka so svojím šijacím strojom asi nebude zapadať :)
Coworking svoju cieľovú skupinu nešpecifikuje. Dokonca aj krajčírka si môže nájsť svoje miesto v coworkingu, pokiaľ kvôli hluku nechá šijací stroj doma. Za našimi stolmi sedia dizajnéri, marketéri, programátori, výtvarníci, prekladatelia, verejne činní ľudia… Jednoducho ľudia, ktorí na vykonávanie svojej profesie nepotrebujú zvláštne materiálno-priestorové podmienky.

Sú nejaké pravidlá, ktoré sa musia v Ponku dodržiavať?
Nenosiť si so sebou šijací stroj :)

Čo všetko majú ľudia k dispozícii? Nejaká pridaná hodnota?
Centrálnu „pracovnú“ časť s pódiom, ktorá slúži aj ako oddychová zóna. Tu si pár našich členov veľmi rado premyslí v tichosti ďalšie pracovné kroky. Bar s knižnicou, ktorej obsah sa snažíme medzičasom dopĺňať. V kychynke si kávový nadšenci môžu pripraviť svoje drinky viacerými „hipsterskými“ postupmi. No a pridaná hodnota? Sme na hrade!

Aký je podľa teba trend coworkingu v Nitre aj na Slovensku – treba ľuďom vysvetľovať a presviedčať ich o jeho efektívnosti?
Myslím, že ľudia to pochopili už od začiatku a dokonca sa myšlienka coworkingu ľudom páči. Otázna je však momentálna schopnosť a pripravenosť ľudí na sebazamestnávanie alebo akúkoľvek inú formu podnikania. Stále vládne v spoločnosti trend, ktorý vychováva ľudí k tomu, aby si zamestnanie hľadali namiesto toho, aby ho vytvárali. Síce moja odpoveď priamo nesúvisí s otázkou, ale do veľkej miery na ňu odpovedá.

Myslíš, že môžu byť coworkingové pracoviská zaujímavé aj pre starších a skúsenejších podnikateľov, alebo je to skôr fenomén mladých ľudí, ktorí si berú inšpirácie zo zahraničia?
Všeobecný názor na myšlienku coworkingu je o tom, že to je pre mladých. No naša skúsenosť s vekom našich členov je od 18 do 40 rokov, čo hovorí o tom, že coworking a komunitné zdieľanie priestorov sa posúva smerom vpred.

Priestor je pripravený aj na školenia, kurzy, workshopy… Čo sa u vás zorganizovalo za posledné mesiace? O čo z toho je najväčší záujem?
Hrdo môžem prehlásiť, že záujem je o všetko! Program, ktorý sme doteraz ľudom priniesli, ľudia ocenili predovšetkým svojou opakovanou návštevou a veľmi dobrou odozvou vo feedback prieskumoch. Pred letom sme stihli zorganizovať ešte pár prednášok a leto bolo určené workshopom. Napríklad na workshopoch kaligrafie sa za obdobie 3 mesiacov vystriedalo viac ako 40 ľudí.

Snažíte sa mladých podnikateľov aj nejakým spôsobom vzdelávať? Myslím v zmysle prednášok, odovzdávania skúseností…
Samozrejme. Práve vzdelávanie považujeme za náš primárny cieľ. Snažíme sa reagovať na potreby v informáciach a prinášať kvalitných prednášajúcich na dané témy.

Spolupracujete aj s UKF, v čom konkrétne?
S Univerzitou Konštantína Filozova v Nitre sme podpísali dohodu o spolupráci, ktorá sa zaväzuje k vzájomnej podpore a vytváraniu hodnôt najmä smerom k študentom a absolventom univerzity. Uvedomujeme si, že práve študenti a najmä absolventi sú tým tvorivým potenciálom. Naša vzdelávacia činnosť je vo veľkej miere orientovaná práve smerom k nim. Univerzita naše úsilie podporuje materiálno-mediálnym spôsobom.

Podporujete aj start-upy?
Úprimne povedané, Nitra zatiaľ nieje ešte v oblasti start-upov ako záhrada po daždi. Vieme, že pár ich existuje a vieme, že sa im darí. Pár start-upov sme podporili našim mentoringom, ale zatiaľ neviem k tejto otázke ponúknuť superlatívnu odpoveď.

Čo chystáte do konca roka a v najbližšej dobe?
O všetkom sa ľudia dozvedia na našom webe www.ponkworking.com alebo na našom Facebooku. V skratke prezradím, že program bude od septembra do decembra naplnený a čakajú nás prednášky z oblasti marketingu, financií, histórie či dizajnu. Navštívia nás aj tí najúspešnejší z fachu a pripravujeme aj nejaké fajn párty. Do konca roka pripravujeme aj niekoľko super workshopov. Je sa načo tešiť.

foto: PONK Coworking, www.elfo.sk

Ponkcoworking Nitra
11
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM