Webnoviny - Svet

Rýchle posilnenie čínskeho jüanu nie je všeliek

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/AP WASHINGTON 11. októbra (WEBNOVINY) – Naliehanie na Čínu, aby výrazne zhodnotila svoju menu, sa podobajú na snahy o magickú nápravu problému, ktorý si naopak vyžaduje pomalú liečbu. V nedeľu to povedal guvernér čínskej centrálnej banky Čou Siao-čchuan. Peking si uvedomuje, že musí zvýšiť hodnotu jüanu, jeho sila však závisí na pozornom hodnotení ekonomických ukazovateľov ako sú inflácia, rast a zamestnanosť, povedal Čou. „Čína si pravdepodobne vyberie postupné riešenie nerovnováhy medzi domácim a zahraničným dopytom,“ povedal.

Ešte na začiatku októbra čínsky premiér Wen Ťia-pao vyzval Európsku úniu, aby netlačila na Čínu, aby zhodnotila svoju menu. Výrazné posilnenie čínskeho jüanu by totiž mohlo podľa neho spôsobiť nepokoje. Na summite EÚ a Číny Wen povedal, že výrazne zhodnotenie jüanu by mohlo viesť k sociálnym nepokojom s nepriaznivými dôsledkami pre globálnu stabilitu. Zdôraznil však, že Peking zavedie reformu výmenného kurzu svojej nekonvertibilnej meny, ktorá umožní jej postupný

Po tom, ako Peking 19. júna tohto roka zrušil pevný kurz jüanu voči americkému doláru, čínska mena voči doláru posilnila o 2,15 % ale oslabila o 9,4 % voči euru. Čína zatiaľ odmieta snahu západných krajín, aby sa zapojila do multilaterálnej spolupráce v oblasti výmenných kurzov. Predstavitelia eurozóny naliehali minulý týždeň na Čínu, aby umožnila značné posilnenie svojej meny. Stály predseda Európskej rady Herman Van Rompuy na summite čínskemu premiérovi povedal, že multilaterálna spolupráca v oblasti výmenných kurzov by bola silným signálom pre svetové trhy.

SITA, Reuters

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM