Webnoviny - Svet

Sarkozy vyhodil ministra práce

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/AP

PARÍŽ 22. marca (WEBNOVINY) – Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy sa deň po drvivej porážke jeho Únie za ľudové hnutie (UMP) v regionálnych voľbách rozhodol pre avizované zmeny vo vláde premiéra Francoisa Fillona. Svoju funkciu bude musieť opustiť minister práce Xavier Darcos, ktorého nahradí súčasný minister pre ekonomiku Eric Woerth. Na jeho miesto naopak Sarkozy vymenoval Francoisa Baroina. Ako v tejto súvislosti informoval šéf prezidentskej kancelárie Claude Gueant, výsledky volieb sú pre Elyzejský palác „veľkým budíčkom pre podniknutie efektívnych krokov“ v boji proti nezamestnanosti a ekonomickej kríze.

Všeobecne sa predpokladá, že Francúzi chceli prostredníctvom nedeľňajšieho hlasovania dať najavo svoj postoj k samotnému prezidentovi a jeho nedostatočnému konaniu voči problémov, ktoré krajinu galského kohúta momentálne sužujú. Potvrdzujú to aj v pondelok zverejnené výsledky prieskumu verejnej mienky, podľa ktorého si až takmer 60 percent Francúzov neželá opätovnú kandidatúru Nicolasa Sarkozy v prezidentských voľbách roku 2012.

Francúzska ľavica zaznamenala v nedeľu veľký návrat, keď rozdrvila konzervatívcov prezidenta Sarkozyho v regionálnych voľbách sprevádzaných ekonomickými obavami voličov a neformálnym odštartovaním kampane pred prezidentskými voľbami v roku 2012. Ako informovalo ministerstvo vnútra, podľa výsledkov po spočítaní 97 percent odovzdaní hlasov Socialistická strana a jej spojenci získali v celej krajine 54 percent hlasov, kým Sarkozyho UMP získala 35,3 percenta. Socialisti porazili UMP v takmer všetkých 26 regiónoch, konzervatívci si udržali už len Alsasko, Korziku stratili v prospech opozície.

Výsledky poukazujú na to, akú ťažkú cestu má pred sebou čoraz viac izolovaný Sarkozy do prezidentských volieb o dva roky. Na utorok sú totiž naplánované celonárodné štrajky – štrajk rušňovodičov rozhnevaných dôchodkovou reformou, ktorá je jedným z pilierov jeho prezidentskej politiky, a taktiež učiteľov pre zníženie ich platov. Okrem toho čelí Sarkozy novým výzvam zo strany zelených a znovuvzkriesenej extrémnej pravice. SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM