Regióny

Situácia je zlá, Košice nemajú peniaze: Odhŕňať sneh sa už NEBUDE všade a stále!

Ak snehová nádielka nepresiahne deväť centimetrov, v Košiciach sa budú udržiavať len niektoré cesty.

Ilustračný obrázok k článku Situácia je zlá, Košice nemajú peniaze: Odhŕňať sneh sa už NEBUDE všade a stále!
Zdroj: TASR/František Iván

Zimnú údržbu pre Košice realizuje spoločnosť Kosit, ktorá o týchto zmenách informovala na sociálnej sieti. Zdôvodňuje to pokynmi magistrátu v súvislosti so zlou finančnou situáciou mesta.

Ako uvádza, v prípade sneženia sa budú udržiavať len kopcovité úseky trás mestskej hromadnej dopravy (MHD), ďalej cesta do mestskej časti (MČ) Kavečany, cesta na Jahodnú, cesta na Bankov, cesta v smere od MČ Šaca na Malú Idu a cesta v smere na obec Valaliky.

Zlomových 9 centimetrov

„Ostatné komunikácie, teda rovinaté úseky hlavných cestných ťahov, bočné cesty ani chodníky, nebudú udržiavané a to až do momentu, kým snehová nádielka nepresiahne deväť centimetrov,“ informuje Kosit.

Mesto Košice potvrdilo, že jeho vedenie v stredu (6. 12.) informovalo členov finančnej komisie mestského zastupiteľstva o zmenách v systéme zimnej údržby a vo štvrtok ich bude prezentovať aj na Rade starostov.

„Cesty v meste sa budú naďalej posypávať, zmena nastane v hrúbke snehovej pokrývky, odkedy si mesto u svojho zmluvného partnera objedná odhŕňanie snehu,“ uviedlo s tým, že takýto systém fungoval v Košiciach aj v minulosti a pre úspory financií ho majú aj v iných samosprávach.

Zmeniť to môžu aj predpovede

Mesto zároveň dodalo, že ak Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vyhlási niektorý z kalamitných stupňov alebo predpoveď bude hovoriť o námraze, oproti doterajšiemu stavu sa nič nezmení.

„Ak budeme vedieť, že teplota vzduchu má byť v nasledujúcich hodinách pod nulou a rovnako tak bude padať aj sneh, už pri piatich centimetroch sa bude zimná údržba automaticky realizovať takisto ako v doterajšom rozsahu. Rozdiel nastane len vtedy, ak sú podmienky napríklad ako dnes, keď predpoveď hovorí o snežení a teplotách od nuly do dvoch stupňov Celzia,“ doplnil magistrát.

Mesto je pre nepriaznivú finančnú situáciu od 1. decembra v krízovom režime.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM