RYB Správy Zo zahraničia

Slovák pracujúci v Zürichu sa BAVÍ: Mesto nám OMYLOM poslalo milióny švajčiarskych frankov!

Švajčiarske mesto Zürich, ktoré v roku 2023 spolu so Singapurom obsadilo prvé miesto najdrahších miest na svete, má poriadny malér.

Ilustračný obrázok k článku Slovák pracujúci v Zürichu sa BAVÍ: Mesto nám OMYLOM poslalo milióny švajčiarskych frankov!
Zdroj: pixabay.com , mojevideo.sk

Vo Švajčiarsku funguje všetko ako (ich) hodinky: precízne, dôsledne a hlavne načas! O to bizarnejšie teraz vyzerá v očiach verejnosti najväčšie švajčiarske mesto Zürich, ktoré je ekonomickým a kultúrnym centrom krajiny aj napriek tomu, že hlavné mesto je Bern.

V pondelok 26. februára 30-tisíc zamestnancov mesta dostalo výplatu načas, no hneď dve! Mestská kasa sa razom stenšila o ďalších 175 miliónov švajčiarskych frankov (183,8 miliónov e­ur).

Maléry pána účtovníka?

„Celé mesto o tom hovorí a zabáva sa na tom, ako sa vo Švajčiarsku, v krajine s najznámejším bankovým systémom na svete môže stať, že mesto všetkým svojím zamestnancom pošle dvakrát výplatu. Na internete kolujú vtipy, že si úrady najali účetního Fantozziho,“ upozornil nás na túto kuriozitu náš čitateľ Ľuboš, ktorý v Zürichu žije už niekoľko rokov. Keďže pracuje v technických službách a je zamestnancom mesta, aj jeho potešili tisícky eur navyše.

„Ale len na chvíľu. Najprv som si myslel, že sú to nejaké mimoriadne odmeny, no potom nastala panika na najvyšších poschodiach,“ smeje sa Ľuboš.

Predstavitelia mesta sa ospravedlňujú zamestnancom za technickú chybu. „Ľudia si, samozrejme, peniaze nemôžu nechať a úradníci sa teraz snažia vymyslieť zjednodušený proces, aby ich 30-tisíc dotknutých zamestnancov mohlo ľahko vrátiť,“ informuje k prípadu Swissinfo.ch.

Horúca linka

A ako sa to stalo? Na vine je technická chyba v štátnej banke Zürich Cantonal Bank (ZKB), ktorá sa stará o prevody miezd v meste. Samotná banka uviedla, že poruchu spôsobil chybný softvér od jedného z dodávateľov Swisscom AG.

„Swisscom si uvedomuje závažnosť tohto incidentu a ospravedlňuje sa za spôsobené nepríjemnosti,“ uviedla telekomunikačná spoločnosť vo vyhlásení, ktoré poskytla banka.

Podľa mnohých švajčiarskych novín celý prípad druhej výplaty roztočil horúcu linku a nával zamestnancov, ktorí volali na mestské úrady a pýtali sa na peniaze navyše. Iní to na mestskom intranete posmešne opísali ako „kompenzáciu inflácie“ a požadovali dvojvýplatu opakovane.

Ilustračné foto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM