Prokop Slováček Správy Zo Slovenska

Slovensko zažilo v lete historický nápor turistov. Skokanom roka je Izrael

Letnú dovolenku na Slovensku strávilo historicky najviac turistov. Pribudlo domácich, ale aj zahraničných dovolenkárov. Môže za to viacero faktorov.

Ilustračný obrázok k článku Slovensko zažilo v lete historický nápor turistov. Skokanom roka je Izrael
Zdroj: TASR

Doterajšie prognózy o takomto vývoji podľa Slovenskej agentúry pre cestovný ruch (SACR) potvrdili aj najnovšie údaje Štatistického úradu SR.

Od júna do augusta dovolenkovalo u nás 1,6 milióna ľudí, čo predstavuje nárast oproti minulému roku o 15,8 %. Hostia tu strávili viac ako 5 miliónov prenocovaní a ich pobyt trval priemerne 3,1 noci.

Pribudli domáci i hostia

Domácich návštevníkov medziročne pribudlo 15 %, počet zahraničných hostí narástol o 16,7 %. Kým domáci turisti najviac navštevovali Žilinský či Prešovský kraj, zahraniční hostia najčastejšie mierili do Bratislavského kra­ja.

„Rast návštevnosti sme zaznamenali z väčšiny relevantných trhov, na ktoré sa v rámci propagácie Slovenska sústredíme,“ zhodnotil generálny riaditeľ SACR Marián Bujna. Je to podľa jeho slov zásluhou viacerých faktorov, napríklad atraktívnej ponuky subjektov cestovného ruchu, nových leteckých spojení, aktuálnej geopolitickej situácie alebo propagačných aktivít.

Česi nás majú stále radi

Tradične najviac turistov na Slovensko v lete zavítalo z Českej republiky, nasledovalo Poľsko, Nemecko, Maďarsko, Rakúsko a Spojené kráľovstvo. Z hľadiska percentuálnych nárastov bol výraznejší rast turistov z krajín západnej a južnej Európy, ako zo susedných krajín.

Za skokana roka možno podľa SACR označiť Izrael, ktorý sa po prvý raz dostal do top 10 krajín podľa počtu návštevníkov.

Celkovo prišlo na Slovensko od začiatku roka do konca augusta 3,4 milióna návštevníkov, čo predstavuje nárast o 18,4 %. „K tomu, aby sme tempo rastu udržali, musíme úspešne zvládnuť zimnú sezónu. Prípravy vrcholia nielen v lyžiarskych strediskách, ale aj v oblasti zimnej kampane v réžii SACR,“ dodal Bujna.

Slovensko zažilo v lete historický nápor turistov. Skokanom roka je Izrael
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM