Miroslav Pomajdík Správy

Smižany čaká veľká revitalizácia: Zreguluje sa potok, pribudnú chodníky a zrekonštruujú sa cesty

V Smižanoch bude naozaj rušno, obec totiž čaká druhá etapa revitalizácie centra, ktorá bude ohraničená ulicami Nová, Tatranská, Iliašovská a Štefánikova. Obec čakajú aj veľké protipovodňové opatrenia, kedy sa zreguluje významná časť potoka Brusník.

Ilustračný obrázok k článku Smižany čaká veľká revitalizácia: Zreguluje sa potok, pribudnú chodníky a zrekonštruujú sa cesty
Zdroj: TASR

Pôjde o najväčšiu investíciu obce v tomto roku. Práce začnú už na začiatku leta a ich ukončenie sa odhaduje na marec 2015. V tomto období stále prebieha verejné obstarávanie na tento projekt.

Obec získala financie z eurofondov

Druhá etapa revitalizácie by mala celkovo stáť 1 912 020 eur. Obec tak investuje zo svojho rozpočtu len minimálnu čiastku vo výške 95 601 eur, lebo sa jej podarilo získať nenávratný finančný príspevok z eurofondov vo výške 1 816 419 eur. „Vysoko odborná, zanietená a mravenčia práca zamestnancov obce bola odmenená najvyššou dotáciou, aká bola obci schválená v rámci regionálneho operačného programu. Revitalizácia centra určite zlepší infraštruktúru v obci, ale čo je veľmi dôležité, prispeje k ochrane súkromného a obecného majetku v prípade hroziacich povodní,“ povedal starosta obce Smižany Michal Kotrady.

„Zrekonštruovaná bude miestna komunikácia na Nábrežnej (od ulice Novej po Iliašovskú) a Komenského a tiež chodník na Tatranskej (od ulice Staničnej po Iliašovskú). Nové chodníky pribudnú na Nábrežnej, Novej, Komenského a Štefánikovej ulici. Dôjde k oprave mosta pri ihrisku TJ. Na spomenutých uliciach obec doplní mobiliár – lavičky, smetné koše a mini park s detskými preliezkami a mobiliárom v areáli požiarnej zbrojnice,“ informovala prednostka Obecného úradu v Smižanoch Mária Dudžáková.

Protipovodňové práce na potoku Brusník a Nálepkovej ulici

V roku 2010 zasiahla Smižany ničivá povodeň, ktorá si vybrala svoju krutú daň na majetku obyvateľov. Obec sa preto zaviazala, že vykoná aj ďalšie protipovodňové opatrenia, ktoré zmiernia v budúcnosti možné následky prívalových dažďov. Miestny potok Brusník v časti od ihriska TJ po Iliašovskú ulicu tak čaká rozsiahla regulácia.

„Táto regulácia koryta potoka na storočnú vodu je zahrnutá do revitalizácie centra obce vrátane výmeny lávok na Novej, Smrekovej a Kukučínovej ulici, preložka inžinierských sietí (plynovod, NN- siete a podobne). V spodnej časti toku je plánovaný na brehu aj zvýšený múr, ktorý bude slúžiť na odrazenie väčšej vody,“ doplnila Mária Dudžáková..

Z ďalších protipovodňových opatrení, ktoré budú realizované v tomto roku, spomeňme vybudovanie otvoreného odvodňovacieho kanála od parkoviska na Nálepkovej ulici ( v blízkosti križovatky s Tatranskou ulicou) smerom do potoka Brusník. „Kanál bude slúžiť na odvedenie dažďových vôd hlavne pri prívalových dažďoch a tým sa zamedzí zatápaniu parkoviska a okolitého priestranstva. Tieto práce budú vykonané v jarných mesiacoch," uzavrela prednostka.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM