Aktualizované han Zo Slovenska

KALAMITA zanechala spúšť: TISÍCKY domácnosti nemali prúd, TÁTO diaľnica je stále UZAVRETÁ!

Počasie dalo o sebe v posledných hodinách poriadne vedieť. Doteraz sú mnohé domácnosti bez elektriny a na niektorých cestách je kvôli snehu komplikovaná situácia.

Ilustračný obrázok k článku KALAMITA zanechala spúšť: TISÍCKY domácnosti nemali prúd, TÁTO diaľnica je stále UZAVRETÁ!
63
Galéria
Zdroj: Polícia SR - Prešovský kraj

V Žilinskom, Banskobystrickom a Trenčianskom kraji zostáva vplyvom nepriaznivého počasia bez elektriny približne 1100 odberných miest spoločnosti Stredoslovenská distribučná (SSD).

TASR o tom informoval hovorca spoločnosti Miroslav Gejdoš.

Doplnil, že mimo prevádzky je zhruba 50 trafostaníc a poruchy riešia na 25 vedeniach vysokého napätia. „Okrem toho sme zaznamenali asi 70 porúch na úrovni nízkeho napätia. Vo väčšine prípadov ide o poruchy, ku ktorým sa naši elektrikári v sobotu nevedeli dostať pre zasnežený terén a neprejazdné cesty,“ uviedol.

Popadané stromy

Ide o obce v okresoch Púchov a Považská Bystrica smerom na Česko, horské oblasti na Liptove, ale aj okolie Zvolena, Banskej Štiavnice a niekoľko obcí v okresoch Prievidza a Revúca

„Prerušenie dodávky elektriny tu spôsobili opäť najmä popadané stromy. Tímy elektrikárov zo SSD sú stále v pohotovosti a aj počas dnešného dňa urobia všetko, čo im náročné podmienky dovolia, aby poruchy odstránili. Pozitívom je, že prestalo fúkať, snežiť a začalo mrznúť. Pevné podložie je totiž dôležité pri presune ťažkej techniky,“ dodal hovorca SSD.

Môže vás zaujímať:

Ako na východe?

Spoločnosť Východoslovenská distribučná (VSD) zaevidovala počas extrémne nepriaznivého počasia od soboty (4.2.) rána do nedele rána 19 porúch na vysokonapäťovej úrovni a 64 ďalších porúch na nízkonapäťovej úrovni. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa VSDE Andrea Danihelová s tým, že vplyvom počasia padali vyvrátené stromy a zlomené konáre na elektroenergetické vedenia a poškodili ich.

„Víchrice, výdatné sneženie a nízke teploty zasiahli podľa predpovedí meteorológov aj východné Slovensko, čo je vymedzené distribučné územie VSD. Stav v distribučnej sústave kopíroval extrémy počasia, preto najviac zasiahnutými lokalitami boli podtatranské a tatranské obce, stredný Spiš, severovýchod Slovenska, okolie Košíc a Rožňavy. Celkovo to na distribúcii elektriny pocítilo približne 14.000 odberných miest,“ uviedla Danihelová.

Na odstraňovaní porúch v distribučnej sústave intenzívne pracovali posilnené tímy dispečerského riadenia a priamo v teréne rovnako posilnené tímy prevádzky sieti VSD. Podarilo sa im podľa hovorkyne znížiť počet porúch na aktuálne tri na vysokonapäťovej úrovni a päť na nízkonapäťovej úrovni. V tejto súvislosti zostalo elektrinou nezásobených už len necelých 100 odberných mi­est.

Ďalšie aktuálne témy

Problémy na cestách

Situácia na cestách v podtatranskom regióne sa po sobotňajšej (4.2.) kalamite stabilizovala, naďalej sú však viaceré úseky ťažko prejazdné. Pre TASR to potvrdil riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja pre oblasť Poprad Marcel Polomský. Slovenská správa ciest dodáva, že na diaľnici D1 Poprad – Spišský Štvrtok je vyhlásený 3. kalamitný stupeň a tento úsek je naďalej uzavretý v oboch smeroch. Obchádzka vedie po ceste I/18 cez Svit a Poprad.

Na cestách v okresoch Poprad, Levoča a Kežmarok aktuálne platí prvý kalamitný stupeň, cestárom sa podarilo udržať prejazdné všetky hlavné ťahy.

„Spriechodnili sme všetky cesty I. triedy a prejazdné, aj keď v niektorých prípadoch v zúženom profile, sú aj všetky cesty II. triedy. Najväčšie problémy máme na úsekoch III. triedy, tie boli niektoré kompletne zafúkané,“ priblížil.

Aktuálne je podľa neho stále uzavretá cesta z Kežmarku do Strání pod Tatrami, z Vrbova do Žakoviec a tiež prístupová komunikácia do obce Vlkovce cez Hradisko v okrese Kežmarok. Tieto úseky budú musieť cestári sprejazdniť pomocou frézy, pretože sú kompletne zafúkané snehom. Polomský predpokladá, že ak sa situácia v priebehu dňa nezhorší, podarí sa tieto cesty opäť uviesť do prevádzky. Aktuálne je v teréne 22 mechanizmov – sypačov, traktorov a tiež fréz, tie sa snažia aj rozšíriť cesty v regióne.

Cestári v akcii

Na sprejazdnení podtatranskej diaľnice, kde sa v sobotu stalo niekoľko hromadných nehôd, aktuálne pracujú diaľniční cestári. Situácia je tam podľa Polomského veľmi náročná, pretože cestu úplne zafúkalo.

„Všetky autá po nehodách odviezli z diaľnice ešte v sobotu večer. Je tam veľmi veľa snehu, ľadu, námrazy. Podľa mojich informácií najoptimistickejší scenár je, že diaľnicu sprejazdnia o 12. hodine, ja by som to však videl ešte o pár hodín neskôr,“ dodal.

Polomský vníma negatívne, že ľudia nerešpektovali výstrahy meteorológov a aj napriek tomu, že bola v oblasti hlásená silná víchrica už niekoľko dní v predstihu, vybrali sa do Tatier na dovolenku. „Apelujem na ľudí, keď vidia, že sa niečo chystá, nech si dobre rozmyslia, či sadnú do auta. Toto naozaj nie je o tom, že by cestári nestíhali upravovať cesty. Nezodpovední vodiči nám vytvárali prekážky a komplikovali našu prácu,“ uzavrel riaditeľ.

Na D1 sa zrazilo 30 áut
5
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM