Webnoviny - Svet

So Slovákmi sa nedá skontaktovať

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 27. februára (WEBNOVINY) – Zatiaľ sa nepodarilo spojiť s dvoma turistami v Čile ani s dvoma ďalšími, ktorí do krajiny smerujú. Rovnako sa nedarí spojiť ani s honorárnym konzulom. V krajine je aj 21 zamestnancov Slovenských energetických strojární Tlmače – 19 v Concepcióne a dvaja v hlavnom meste Santiago. Vedenie spoločnosti sa s nimi stále pokúša skontaktovať. Teraz už nefungujú ani tie linky do krajiny, ktoré ešte fungovali ráno. Vzhľadom na neprehľadnosť situácie a prerušené komunikačné spojenie v zasiahnutej časti Chile ešte nemožno nič povedať s definitívnou platnosťou, doteraz však nemáme informácie, že by medzi obeťami zemetrasenia boli slovenskí občania," informoval agentúru SITA hovorca Ministerstva zahraničných vecí SR Peter Stano.

Obrovské zemetrasenie s magnitúdom 8,8, ktoré zasiahlo v sobotu nadránom tichomorské pobrežie Čile, si vyžiadalo najmenej 122 obetí. Prezidentka Michelle Bacheletová nevylúčila, že počet mŕtvych bude vyšší. Prezidentka vyhlásila v krajine stav ohrozenia. Oblasť zasiahli následné otrasy s magnitúdom od 5,6 do 6,9. Úrady okamžite vydali varovanie pred vznikom tsunami pre celé tichomorské pobrežie vrátane Austrálie, Japonska, Filipín a USA.

Epicentrum zemetrasenia, ktoré udrelo o 7:34 stredoeurópskeho času, ležalo v Tichom oceáne asi 91 kilometrov od mesta Concepción v hĺbke 60 kilometrov. Budovy v hlavnom meste Santiago sa triasli a niektoré sú poškodené alebo sa zrútili. V krajine popadali elektrické a telefónne vedenia, čo sťažuje komunikáciu. Poškodené sú aj cesty a mosty na juhu krajiny.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM