Barbara Dallosová Regióny

Špeciality svätokrížskych starých mám, na ktoré by bola škoda zabudnúť: 5 jedál, ktoré vás zaručene dostanú

Iný kraj, iný mrav, ale aj odlišné jedlo. Každý kút Slovenska disponuje receptami, ktoré sú charakteristické pre danú oblasť. Tak je to aj u nás, v okolí dnešného Žiaru nad Hronom. Prinášame vám 5 špecialít našich starých mám, ktoré vám určite zachutia.

Ilustračný obrázok k článku Špeciality svätokrížskych starých mám, na ktoré by bola škoda zabudnúť: 5 jedál, ktoré vás zaručene dostanú
Zdroj: TASR

Typické jedlá, ktoré varili ešte naše staré mamy sa z receptárov dnešných gazdiniek pomaly vytrácajú. A to je neraz na veľkú škodu. Rokmi overené pochúťky by nemali len tak upadnúť do zabudnutia. Aj preto sme sa rozhodli vám priniesť niekoľko tradičných receptov, ktoré v minulosti pripravovali naše staré mamy zo žiarskej kotliny.

Neviete, čo si máte pripraviť na obed či večeru? Nazrite do kucháriek starých mám a pochutnajte si na tom, po čom sa zalizovali i naši predkovia. Prinášame vám päť jedál, ktoré sa kedysi často pripravovali v našom okrese.

Krúpové hurky

Suroviny: pomer mäsa: 20 % mäsa (z hlavy alebo podhrdliny), 15 % upraženého črevného sadla, 10 % vnútorností, 30 % uvarených krúp, 25 % bravčovej masti, ostatné: 100 g nakrájanej a opraženej cibule, 50 g cesnaku, 5g čierneho korenia, 150 g soli

Postup: Krúpy uvaríme doň vopred. Mäso očistíme, umyjeme a uvaríme. Nakrájame na kúsky, mastné pomelieme. Krúpy premiešame s precedenou krvou, pridáme mäso, uvarené a nadrobno nakrájané vnútornosti. Ďalej pridáme roztretý cesnak, opraženú cibuľu a koreniny. Všetko dobre premiešame a podľa potreby pridáme vývar. Naplníme do čriev, zatvoríme a varíme asi 30 minút vo vývare teplom 85 až 90 °C. Keď pri prepichnutí nevyteká z jaterníc červená tekutina, sú uvarené. Opláchneme studenou vodou a rozložíme na drevenú dosku.

Poddymníky

Suroviny: 500g múky, trochu oleja alebo masti, kocka droždia, 1PL cukru, 1 1/2 ČL soli, 250 ml vody

Postup: Vodu, olej, soľ a cukor dáme do nádoby. Pridáme múku a droždie. Vymiesime cesto, ktoré potom necháme chvíľu odpočívať. Naše staré mamy piekli podymníky (inde nazývané i podpecníky alebo podplamenníky) v chlebových peciach. Tými už pravdepodobne disponuje máloktorá domácnosť. Odpočinuté cesto teda rozdelíme a pečieme v rúre pri teplote 210°C asi 10–15 min.

Podymníky z pôvodnej chlebovej pece zo Svätokrížskeho domu mohli tento rok Žiarčania ochutnať na jesennom jarmoku.

Šmirkas

Suroviny: 250 g bryndza, 100 g maslo, jedna cibuľa, štipka soli

Postup: Cibuľu nakrájame na drobno a suroviny jednoducho zmiešame. Dnes pomôže mixér, naše staré mamy ale bryndzovú pomazánku vymiešali poctivo ručne. Podľa chuti môžeme použiť aj rôzne koreniny.

Fazuľovica s klobáskou

Suroviny:150 g fazuľa farebná, 1 ks domáca klobása, 3 strúčiky cesnaku, jedna menšia cibuľa, štipka soli a korenia, bobkový list ,3 ks sušená slivka, 300 g bravčové údené rebierko, 5 ks zemiaky, trošku masla, 250 ml smotany,

Postup: Fazuľu dáme večer do vody, necháme do druhého dňa zmäknúť, potom vodu zlejeme. Postavíme na sporák, zalejeme vodou a pridávame údené rebro, sušené slivky, klobásu, korenie, cesnak a varíme. Keď je fazuľa dostatočne predpripravená, pridáme zemiaky pokrájané na kocky. V osobitnej nádobe spravíme z masla a múky zápražku. Do nej pridáme cibuľu pokrájanú na drobno, popražíme a zalejeme vývarom z fazule. Rozmiešanú zápražku vlejeme do fazule, povaríme, nakoniec pridáme smotanu a odstavíme Podľa chuti osolíme a okoreníme.

Štiarc

Suroviny:1 kg zemiaky, 400 gramov polohrubej múky, 2 čl soli, slanina, , 1 väčšia cibuľa

Postup: Dáme variť nadrobno nakrájané zemiaky, k tým nasypeme múku. Postupne dolievame vodu aby zakrývala trištvrte múky. Počas varenia nemiešame. Keď sú zemiaky rozvarené, prebytočnú vodu vylejeme. Zmes vymiešame do hladného cesta. Cesto sa trhá na kúsky do misky a polieva sa omastkom s cibuľkou a slaninkou.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM