Rastislav Búgel Politika

Strany známych politikov POHORELI: Peniaze od štátu nedostanú a na krku majú VERITEĽOV

Strany známych politikov majú veľké problémy. Nedostali sa do parlamentu, neprekročili hranicu potrebnú na zisk príspevku a na krku majú státisícové pôžičky.

Ilustračný obrázok k článku Strany známych politikov POHORELI: Peniaze od štátu nedostanú a na krku majú VERITEĽOV
Zdroj: TASR/Martin Baumann , TASR/Pavel Neubauer , TASR/Jakub Kotian

V sobotných (30. septembra) voľbách uspelo iba sedem strán a zoskupení. Do parlamentu tak zasadne Smer-SD, Progresívne Slovensko, Hlas-SD, OĽANO a priatelia, KDH, SaS a SNS.

Výsledky tak nemilo prekvapili viacero strán, ktoré voličov nepresvedčili a s menej ako piatimi percentami zostali pred bránami Národnej rady SR. Navyše, hlavu v smútku môžu mať aj strany, ktoré neprekročili trojpercentnú hranicu.

V problémoch pre hŕstku chýbajúcich hlasov

Kým víťazné strany Smer-SD a Progresívne Slovensko dostanú od štátu príspevok vo výške 23 a 18 miliónov eur, viaceré porazené strany budú podľa Transparency International Slovensko doslova bojovať o prežitie.

Strana Demokrati získala vo voľbách 2,93 percenta a od nároku na štátny príspevok ju delili len dve tisícky hlasov!

„Teraz stojí pred otázkou, ako splatiť polku zo zrejme až 1,8 miliónovej kampane postavenej z veľkej časti na pôžičkách členov a sympatizantov. Najväčším známym veriteľom je manžel volebnej líderky strany Andrey Letanovskej, ktorý na kampaň požičal 90-tisíc eur. Demokrati však pravdepodobne nezverejnili ešte mená všetkých veriteľov, aktuálne majú podľa webu pôžičky za 285-tisíc eur,“ píše mimovládna organizácia.

Totálne fiasko

Podobné problémy teraz musí riešiť aj strana Modrí. Poda Transparency International Slovensko jej viac ako miliónová kampaň rovnako stála z väčšej časti na pôžičkách. Navyše, Modrí vo voľbách totálne prepadli a oslovili len 0,26 percent voličov. Podľa mimovládnej organizácie v tomto prípade ide o mimoriadne neúspešnú kampaň, keď sa strane cena jedného hlasu vyšplhala na astronomických sto eur. „Dokopy majú pôžičky za viac ako pol milióna eur, pričom najväčším veriteľom je syn niekdajšieho ministra za SDKÚ Milana Horta Michal. Cez akciovku EOSNEBOTRA požičal strane 281-tisíc eur, ďalších 100-tisíc eur jej daroval,“ píše Transparency.

„Nové politické značky vznikli len krátko pred voľbami a nedisponujú dostatočným majetkom, ktorý by im umožnil splatenie vysokých záväzkov. Pred krachom ich zrejme môže zachrániť len to, ak sa veritelia, vzhľadom na nízky volebný zisk, vzdajú nároku na vrátenie peňazí. S Demokratmi sa nám dnes ohľadom ich kampane spojiť nepodarilo. Radovan Struhár z Modrých nám vysvetlil, že tento týždeň bude zasadať ich finančná komisia, ktorá sa bude situáciou zaoberať,“ dodáva organizácia.

Poistili sa

Už vopred sa na nízky volebný zisk pripravilo Maďarské fórum (0,11 percenta). To malo veriteľom zaručiť vrátenie peňazí iba v prípade prekročenia trojpercentnej hranice: „Predseda strany Zsolt Simon nám dnes potvrdil, že pôžičky, ktoré podľa transparentného účtu strany dosahujú celkovú sumu 149-tisíc eur, preklasifikujú v zmysle zmlúv na dary. To sa týka aj samotného Simona, ktorý je najväčším veriteľom strany.“

Výsledok volieb nemilo prekvapil aj Borisa Kollára a jeho Sme rodina. Nielen, že sa donedávna vládne hnutie nedostalo do parlamentu, nedosiahlo ani na hranicu troch percent (2,21 percenta). V tomto prípade je však situácia iná, než pri vyššie spomínaných stranách. „Pôžičky v celkovom objeme 340-tisíc eur poskytol samotný predseda Boris Kollár. Na rozdiel od nových strán, však Sme rodina disponuje majetkom, ktorý umožňuje takýto záväzok splatiť,“ vysvetľuje Transparency International Slovensko.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: SMER-SD

ZADĹŽENÝM DEMOKRATOM VO VOĽBÁCH TESNE UŠIEL ŠTÁTNY PRÍSPEVOK, O STÁTISÍCE MÔŽU PRÍSŤ AJ VERITELIA ĎALŠÍCH STRÁN Kým...

Posted by Transparency International Slovensko on Monday, October 2, 2023
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM