Aktualizované Barbara Dallosová Správy

Stredné Slovensko bičuje vietor: Veľké výpadky elektriny, ZOZNAM zasiahnutých lokalít

Vrtošivé počasie dáva aj naďalej viacerým územiam zabrať. Energetici hlásia zhoršenie situácie na celom strednom Slovnesku.

Ilustračný obrázok k článku Stredné Slovensko bičuje vietor: Veľké výpadky elektriny, ZOZNAM zasiahnutých lokalít
Zdroj: Stredoslovenská distribučná

Problémy s dodávkami energie na chvíľu utíchli, teraz však udreli znova. Počas dnešného dňa priniesol silný vietor ďalšie množstvo porúch na elektrických vedeniach vysokého aj nízkeho napätia. Ako počas dňa informoval hovorca Miroslav Gejdoš zo Stredoslovenskej distribučnej (SSD), bez prúdu bolo opäť 24-tisíc odberných miest. Postihnuté oblasti boli v Žilinskom aj Banskobystric­kom kraji.

Krátko po štvrtej popoludní vyšli energetici s novými informáciami. ,,Celodenné nasadenie elektrikárov zo Stredoslovenskej distribučnej (SSD) sa v týchto chvíľach odzrkadľuje už aj na číslach. Bez elektrickej energie je už len 1 800 odberných miest a stále by ich malo byť menej. Žiaľ, niektoré poruchy sú tak závažné, že ich odstránenie už dnes nebude možné. Taká situácia je napríklad v obci Vígľaš v Detvianskom okrese. Pod vplyvom silného vetra tam spadli tri stĺpy vysokého napätia. Keď na miesto prišli energetici, pred ich očami spadol ďalší," opisuje aktuálny stav Gejdoš.

Nárazový vietor, úplne podmočený terén a zvýšené riziko nebezpečných kolíziín pracovníkom nedovolili prakticky žiadny zásah. Preto podľa energetikov zostane časť obce bez prúdu až do zajtrajšieho dňa. Zasiahnuté domácnosti totiž nie je možné zásobovať ani žiadnou inou vetvou elektrického vedenia.

,,Zajtra od skorého rána však budú na mieste údržbári posilnení tímom zo Stavebnomontážnej divízie SSD, ktorí budú popadané stĺpy stavať pomocou ťažkej techniky. Ako dlho im to potrvá, bude závisieť najmä od zrážok a vetra," dodáva Gejdoš.

Mestá a obce zasiahnuté výpadkami elektrickej energie

okres Liptovský Mikuláš:
dolina Dikula + Čierny Váh

okres Námestovo + Tvrdošín:
Oravská Polhora, Tvrdošín

okres Banská Štiavnica:
Banský Studenec

okres Detva:
Vígľaš

okres Krupina:
Hontianske Moravce, Súdovce

okres Rimavská Sobota:
Barca, Radnovce, Ivanice,

okres Lučenec:
Čamovce, Šurice, Radzovce, Šiatorská Bukovinka

AKTUALIZOVANÉ: Ako krátko po ôsmej večer (11.2.) aktualizoval Miroslav Gejdoš, bez elektriny zostalo už len 200 odberných miest, väčšina z nich je vo Vígľaši.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM