Webnoviny - Svet

Stredoeurópska liga volejbalu mužov po novom

WEBNOVINY.SK

Ilustračné foto: SITA/APBRATISLAVA 11. júla (WEBNOVINY) – Stredoeurópska volejbalová liga mužov i žien (MEVZA) bude mať aj v nasledujúcej sezóne svoje pokračovanie, v mužskej zložke sa však mení jej formát. Rozhodlo sa o tom na zasadnutí predstaviteľov MEVZA vo Viedni. V základnej časti mužskej súťaže sa predstaví iba šesť družstiev vrátane slovenského vicemajstra VK Chemes Humenné. V ženskej súťaži bude hrať rovnako ako v predchádzajúcich sezónach desať družstiev, Slovensko budú zastupovať majstrovská VK Slávia EU Bratislava a vicemajster VK Doprastav Bratislava.

Mužskej súťaži hrozil zánik, nakoniec sa našlo riešenie. V základnej časti budú okrem VK Chemes Humenné hrať rakúske družstvá hotVolleys Viedeň, Posojilnica Aich/Dob, chorvátske tímy Mladost Záhreb a Mladost Marina Kaštela a rokuje sa o jednom účastníkovi zo Slovinska, prípadne je pripravený ďalší rakúsky zástupca Amstetten.

„Týchto šesť družstiev sa stretne systémom každý s každým doma a vonku, bude sa hrať desať kôl. Po skončení družstvo na šiestom mieste v súťaži končí a k prvým piatim sa pridajú traja účastníci Ligy majstrov – rakúsky Hypo Tirol Innsbruck, České Budějovice a slovinský ACH Volley Bled. Tieto družstvá sa stretnú systémom play-off. Hrať sa bude rovnako ako v európskych pohárových súťažiach. Ak sa duel skončí 1:1 na zápasy, rozhodne ´zlatý set´,“ cituje internetová stránka Slovenskej volejbalovej federácie súťažného riaditeľa SVF Ľuba Stražaya. Víťazi tejto fázy sa kvalifikujú do Final Four. Termín ani miesto turnaja ešte nie je známe, malo to byť koncom februára.

Nový program MEVZA znamená zmenu domácich ligových povinností pre Chemes Humenné. Vicemajster mal pôvodne vstúpiť do extraligy až do play-off, ale nakoniec bude hrať už od 2. časti súťaže v skupine o 1. – 4. miesto.

V ženskej súťaži bude hrať 10 tímov. Okrem už spomínaných dvoch slovenských zástupcov Slávie EU Bratislava a VK Doprastav Bratislava to budú chorvátske ŽOK Vukovar a ŽOK Rijeka, slovinské Calcit Kamnik a Nova KBM Branik Maribor, rakúske ASKÖ Linz-Steg a Post Schwechat a tímy z maďarskej metropoly Újpesti Torna Egylet Budapešť a Vasas Óbuda Hofeka Budapešť. Družstvá sa stretnú systémom každý s každým doma – vonku a prvé štyri postúpia do Final Four. Záverečný turnaj sa uskutoční 4. a 5. marca, dejisko zatiaľ známe nie je. „Zo strany českých zástupcov prišiel návrh, aby sa v MEVZA predstavilo české reprezentačné družstvo kadetiek a aby hral Prostějov len finálový turnaj, ale obe tieto návrhy neprešli,“ pridal perličku zo zákulisia Ľubo Stražay. Presný rozpis zápasov ešte nie je stanovený.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM