Správy Krimi

Súdy pracujú v normálnom režime aj počas leta: Pojednávaní je však menej

Súdy v letnom období síce fungujú v normálnom režime, ale pojednávaní je menšie množstvo. Pracovníci justície totiž čerpajú dovolenky.

Ilustračný obrázok k článku Súdy pracujú v normálnom režime aj počas leta: Pojednávaní je však menej
Zdroj: TASR

„Sudcovia počas predchádzajúcich týždňov (v mesiacoch máj a jún) pri odročovaní pojednávaní s navrhovaným ďalším termínom júl a august mali veľmi často zahlásené zo strany procesných strán (advokát, obhajca, prokurátor) čerpanie ich dovoleniek. Práve s týmto súvisí menší počet vytýčených pojednávaní na súdoch v obvode Krajského súdu v Bratislave počas mesiacov júl a august 2017. Dovolenku, samozrejme, v týchto mesiacoch čerpajú aj samotní sudcovia, pričom mnohí z nich sú rodičmi školopovinných detí, ktoré majú počas leta prázdniny,“ uviedol hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.

Ako ďalej hovorca zdôraznil, chod súdov pracuje v normálnom režime, nie je obmedzený, nakoľko je zabezpečená zastupiteľnosť sudcov. To platí aj o zastupiteľnosti zamestnancov súdu – podateľňa a registre.

„Bez zmien sú a pokračujú v zmysle rozpisu aj služby sudcov, ktorí rozhodujú o návrhoch, ktoré majú zákonné lehoty na rozhodnutie napr. 24, 48 alebo 72 hodín. Vo väzobných veciach v akomkoľvek štádiu trestného konania sa koná bez akejkoľvek zmeny a obmedzenia, čiže sú prejednávané v režime ako počas ostatných mesiacov roka,“ dodal na záver Adamčiak.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM