MI Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Budeme mať o chvíľu toľko nakazených ako Česi?

S padajúcimi slovenskými rekordmi nakazených koronavírusom sa zdá, že Slovensko je z hľadiska pandémie na rovnakej dráhe ako Česko. Mnohí sa pýtajú, prečo je to tak.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Budeme mať o chvíľu toľko nakazených ako Česi?
Zdroj: TASR/AP

Ešte nedávno minister zdravotníctva Marek Krajčí odhadoval, že v polovici októbra bude denný nárast prípadov Covid-19 na Slovensku tak 450 infikovaných. Dnes je len 8. októbra a už padol rekord cez tisíc nových pacientov. Česi už prekonali hranicu päťtisíc nových infikovaných za jediný deň. Smeruje tam aj Slovensko?

Náhubky nefungujú?

Veľká časť českej verejnosti je stále skeptická voči noseniu rúšok, hoci ich krajina patrí z hľadiska šírenia koronavírusu medzi najviac zasiahnuté štáty na svete. Slováci sú z tohto hľadiska oveľa disciplinovanejší, ale aj na Slovensku už padajú rekordy v náraste infikovaných.

„Žeby náhubky predsa len nefungovali?“ Posmešne sa pýta jeden z českých čitateľov portálu idnes.cz, ktorý informuje o rastúcom vývoji pandémie na Slovensku. Viacerí sa pridávajú a spochybňujú zmysel protipandemických opatrení.

„Vyzerá to tak, že rúška nie sú všeliek, len to celé oneskorili. Sme asi dva alebo tri týždne za Čechmi,“ píše jeden zo slovenských čitateľov.

Lenže pri bližšom pohľade na čísla je jasné, že Slovensko je na tom stále oveľa lepšie ako Česko a má šancu vyhnúť sa najhoršiemu scenáru. „V Česku je aktívnych prípadov 40 440 a na Slovensku 9 434. Pacientov v kritickom stave je v Česku 326 a na Slovensku 42.“

Keďže Slovákov je o polovicu menej, aj po vynásobení ich čísiel dvoma je stále jasné, že situácia pod Tatrami je neporovnateľne lepšia ako za riekou Moravou. „Prevencia funguje a má zmysel. Môžeme zabrzdiť postup infekcie a získať čas, aby nemocnice neboli preplnené pacientami v jednej chvíli.“

Problémy aj u susedov

Neveselá situácia vládne aj v okolitých krajinách. „V Maďarsku sa nákaza koronavírusom potvrdila za uplynulý deň u 816 ľudí a celkovo zomrelo už 877 pacientov,“ píše idnes.cz.

Rekordy padajú aj u našich severných susedov. „V Poľsku prvýkrát prekonali hranicu tritisíc nových prípadov za jeden deň. Za posledných 24 hodín zomrelo na Covid-19 až 75 pacientov a spolu je tak bilancia mŕtvych 2 792,“ píše idnes.cz

Ilustračný obrázok

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM