Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Čaká nás šialenstvo zvané Eurovízia?

Kristína, Tublatanka aj Nela Pocisková už reprezentovali Slovensko na legendárnej európskej pesničkovej súťaži. Pokračovanie je vo vzduchu.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Čaká nás šialenstvo zvané Eurovízia?
Zdroj: Facebook

Pred štyrmi rokmi malo Slovensko poslednýkrát svoje zastúpenie na Eurovízii. V najstaršej pesničkovej súťaži na kontinente nás vtedy reprezentoval Miro Šmajda. V roku 2013 sa RTVS zo súťaže stiahla, keďže projekt bol vždy tak trochu „priveľa peňazí za málo muziky.“ Oficiálny portál súťaže Esctoday.com informuje, že RTVS aktuálne zvažuje obnovenie svojej účasti.

PREČÍTAJTE SI: SVET O SLOVENSKU: Vo Veľkej Británii sa tešia na našu vodku

ABBA aj Volááááre

Eurovízia nikdy na Slovensku nelámala rekordy v sledovanosti, ale každý určite pozná jej najslávnejšieho víťaza z roku 1974 švédsku skupinu ABBA, prípadne dnes už otrepaný taliansky šláger Volare od Domenica Mundugna.

Súťaž funguje už neuveriteľných 60 rokov a tvrdí o sebe, že prináša to najlepšie z európskej hudobnej produkcie. Toto tvrdenie má však veľa odporcov, ktorí Eurovíziu vnímajú skôr ako gýčovú prehliadku komerčných tanečných pesničiek, pri ktorých je ťažké rozoznať, kedy jedna skončila a druhá začala.

Eurovízia má však každoročne sledovanosť okolo 180 miliónov divákov a rekordný počet zúčastnených krajín je 43, čo predstavuje šancu na pozitívnu propagáciu krajiny a jej kultúry v zahraničí. Náklady na účasť sú však vysoké a to je jeden z podstatných dôvodov, prečo na nej Slovensko už tri roky chýba.

„RTVS ako slovenský verejnoprávny vysielateľ potvrdila, že ešte neurobila konečné rozhodnutie o účasti Slovenska na budúcoročnej Eurovízii na Ukrajine,“ píše oficiálny portál Esctoday.com. Ďalej spresňuje, že RTVS zatiaľ nič nepotvrdila ani nevyvrátila, takže všetko je ešte možné.

PREČÍTAJTE SI: SVET O SLOVENSKU: Joga vo Vysokých Tatrách? Výborný nápad!

Úspech/neúspech

Íri vyhrali slávnu pesničkovú súťaž sedemkrát, Švédi šesťkrát, Francúzom, Britom, ale aj Luxemburčanom sa to podarilo päťkrát. Slovákom ani raz. Najväčšie šance výraznejšie uspieť mala údajne v roku 2010 Kristína so skladbou Horehronie, ktorá patrila medzi najhrávanejšie v slovenských rádiách.

Kristína však skončila až na 16. mieste a neprebojovala sa ani do finále, kam to ešte nedotiahol žiadny slovenský reprezentant. Tešiť ju môže fakt, že po šiestich rokoch ju prestížny švédsky denník Svenska Dagbladet zaradil do úzkeho výberu 15-tich najlepších skladieb v 60-ročnej histórii Eurovízie, kde redaktori vyberali z viac ako tisícky piesní.

Kristínin úspech/neúspech len nahráva do karát kritikom, ktorí súťaž obviňujú z politikárčenia a zo šachovania s hlasmi medzi spriatelenými krajinami. To môže byť malá náplasť doterajším neúspešným slovenským reprezentantom.

V roku 1994 to bola Tublatanka, neskôr Marcel Palonder a potom Katarína Hasprová. Kamil Mikulčík si zaspieval duo s Nelou Pociskovou. Najväčší úspech bolo 13. miesto dvojičiek Twiins v roku 2011 a zatiaľ posledný Slovák na Eurovízii bol Miro Šmajda v roku 2012.

PREČÍTAJTE SI: SVET O SLOVENSKU: Exmanželka Andreja Danka konvertovala na islam!

Eurovízia
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM