Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Chce Rakúsko diskriminovať naše deti?

Viedeň dráždi svojich susedov. Chce výrazne osekať rodinné prídavky pre slovenské deti, ktorých rodičia pracujú oddelení od svojich rodín v Rakúsku. Bratislava reaguje podráždene.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Chce Rakúsko diskriminovať naše deti?
Zdroj: TASR

Rakúske rodinné prídavky na jedno dieťa sa začínajú na hodnote 114 eur, čo je podstatne viac ako slovenských 24 eur. Viedeň však tvrdí, že nie je fér, aby takúto štedrú podporu čerpali aj rodičia, ktorých deti s nimi v Rakúsku nežijú. To je prípad mnohých slovenských, maďarských, či rumunských zamestnancov, ktorí bývajú v prihraničných oblastiach, alebo dochádzajú do rakúskeho zamestnania na týždňovky.

Svoje rodiny aj s deťmi zanechali v domovine. Agentúra Reuters informuje, že slovenské ministerstvo zahraničných vecí proti navrhovanej zmene protestuje. Jej správu prevzal aj americký portál Usnews.com .

Je to diskriminácia

“Slovensko kritizuje rakúske plány znížiť prídavky na deti žijúce v zahraničí. Tvrdí, že by to mohlo byť diskriminačné voči Slovákom pracujúcim v Rakúsku,” píše Usnews.com. Zároveň vysvetľuje, že Slovensko nie je jediné, komu by takýto krok zo strany Viedne mohol prekážať.

“Rakúsko susedí s ôsmymi krajinami, vrátane Česka, Slovenska, Maďarska a Slovinska, kde sú mzdy podstatne nižšie,” uvádza portál. Pre pracovníkov z týchto krajín predstavuje prídavok na dieťa v sume od 114 eur vyššie zaujímavé prilepšenie rodinného rozpočtu.

Pre Rakúsko sú to však nemalé výdavky. Len v minulom roku takto Viedeň vyplatila 132-tisícom detí v zahraničí až 273 miliónov eur. Vláda Sebastiana Kurza ich nechce úplne zrušiť, len znížiť o približne 100 miliónov. Zdôvodňuje to snahou prispôsobiť výšku prídavkov reálnym životným nákladom v krajine, kde deti žijú.

Európsky problém

Slová o diskriminácii zazneli z úst slovenského štátneho tajomníka ministerstva zahraničných vecí Ivana Korčoka počas tlačovej konferencie so šéfkou rakúskej diplomacie Karin Kneissl. “Naši občania v Rakúsku legálne pracujú a odvádzajú odvody do rakúskeho sociálneho systému. Preto očakávame, že z neho dostanú aj primerané dávky, na ktoré majú nárok,” vyhlásil Korčok.

Jeho rakúska kolegyňa Kneissl má však iný názor. Spresnila, že Viedeň sa bude snažiť dosiahnuť zmenu na európskej úrovni, aby vyplácané prídavky do zahraničia mohli byť nižšie. “Ako diplomati sme sa zhodli, že by sme mali tému prenechať na rokovanie medzi ministrami sociálnych vecí,” dodala ministerka.

Portál dodáva, že o zníženie prídavkov pre deti cudzincov sa už v minulosti snažilo Nemecko, ale po kritike zo strany EÚ od tohto zámeru upustilo. Rakúska vláda však verí, že bude so svojou snahou úspešná.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM