MI Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: CNN hodnotí slovenské testovanie. Pred čím varuje?

Aj americká spravodajská televízia CNN si podrobne všíma výsledky nevídanej slovenskej operácie. Uznáva extrémnu náročnosť celorepublikovej akcie, ale upozorňuje, že v tejto podobe to rozhodne nestačí.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: CNN hodnotí slovenské testovanie. Pred čím varuje?
Zdroj: Nemocnica AGEL Zvolen

Zahraničné médiá po celom svete už od piatka minulého týždňa prinášajú informácie o slovenskom celorepublikovom pretestovaní. Premiér Igor Matovič od začiatku priznáva, že Slovensko sa takto pokúša dať príklad ostatným krajinám, ako bojovať s pandémiou koronavírusu. CNN však upozorňuje, že na to treba ísť trochu inak.

Takto to nestačí

Americká CNN v reakcii na slovenské celoplošné testovanie prináša hodnotenie Mike Tildesleyho, ktorý je expertom na modelovanie vývoja infekčných chorôb na britskej Univerzite Warwick, a zároveň britským vládnym poradcom.

„Každá stratégia plošného testovania sa musí v pravidelných intervaloch opakovať (každých pár dní), aby sa mohli niektoré protipandemické opatrenia uvoľniť.“

Dôvod je jednoduchý – ak niekto dostane negatívny výsledok testu, tak to neznamená, že nebude pozitívny v najbližších dňoch. Preto treba obyvateľstvo stále zas a znova testovať, aby sa neustále sťahovali z obehu infikovaní ľudia.

V takom prípade by plošné testovanie mohlo z dlhodobého hľadiska nahradiť uzatváranie ekonomiky a života v krajine, hovorí Mike Tildesley.

Snažíme sa

Slovenskí experti na tieto skutočnosti upozorňujú a vláda v utorok večer oznámila, že testovať by sa malo aj naďalej, hoci nie celorepublikovo.

Okrem druhého kola testovania v najviac zasiahnutých oblastiach by v každom okrese malo vzniknúť odberové miesto, kde sa bude môcť dať ktokoľvek bezplatne otestovať podľa vlastného uváženia.

Štát bude dozerať na pravidelné testovanie dvakrát mesačne len v prípade pracovníkov a ľudí v kritických oblastiach – v nemocniciach, či v domovoch sociálnych služieb.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM