Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Jánoškovci prinášajú oheň na pódium

Rodinné hudobné teleso úspešne koncertuje po celom svete a aktuálne sú na americkom turné. Ich hudba plná improvizácie a nečakaných kombinácií má nadšených fanúšikov v mnohých krajinách.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Jánoškovci prinášajú oheň na pódium
Zdroj: YouTube.com

Nie je veľa slovenských umelcov, ktorí sa môžu pochváliť takýmito úspechmi. Traja bratia a ich švagor založili v roku 2013 hudobné teleso Jánoška Ensemble a doslova si podmanili svet. Všetci pochádzajú z hudobnej rodiny a tak priamo vyrastali s notami. Každý z nich už má za sebou úspešné profesionálne pôsobenie v zahraničí, najmä vo Viedni, kde rodinné kvarteto žije. Ich majstrovstvo si všimol aj americký portál Sungazette a podrobne informuje o ich turné po viacerých amerických metropolách. Napriek tomu, že bratia a švagor žijú vo Viedni, portál zdôrazňuje, že sú Slováci.

Ohnivá hudba

Neviete si predstaviť spojenie klasickej hudby v podobe trebárs Paganiniho a popových skladieb napríklad od Michaela Jacksona? Tak si skúste vypočuť niečo od Jánoška Ensemble. Originálne hudobné kvarteto talentovaných muzikantov sa zameriava práve na odvážnu kombináciu klasiky a iných žánrov – či už je to pop, jazz alebo world music. Výsledkom je atraktívny mix, ktorý prepája inak často veľmi vzdialené svety hudobných fanúšikov.

Pokračovanie článku pod videom!

Zdroj: YouTube.com

Sungazette hneď v titulku píše, že Jánoška Ensemble prináša “oheň na javisko” a pozýva amerických milovníkov hudby, aby si tento zážitok nenechali ujsť: “Štyria mladí Slováci odštartovali svoje prvé oficiálne americké turné. Zastavia sa vo viacerých mestách od New Yorku, cez Miami až po San Antonio. Predstavia program založený na ich debutovom albume Janoska Style, ktorý vydali 10. marca.”

Album Janoska Style rodinné kvarteto vydalo v nemeckom vydavateľstve Deutsche Grammophon a získalo už veľa fanúšikov. V Rakúsku sa predalo desať tisíc kusov nahrávky a v Nemecku im zasa udelili Zlatú platňu.

Improvizácia nadovšetko

Americký portál zdôrazňuje, že bratia Ondrej, František a Roman sú už šiestou generáciou hudobníkov v rodine Jánoškovcov. Otec aj starý otec ich už od malička viedli k hudbe a najmä k improvizácii, ktorá nie je v klasickom štýle až taká bežná. Oni si ju však s nadšením osvojili a táto voľnosť a spontánnosť pri hraní robia dnes ich predstavenia takými divácky atraktívnymi.

Koncertovali už doslova po celom svete – v americkej Carnegie Hall, v austrálskej opere v Sydney, vo Švajčiarsku a 200 študentov majú dokonca aj v Ázii. Aktívni sú však najmä vo Viedni, kde žijú. Ondrej pôsobil sedem rokov vo Viedenskej filharmónii, Roman vo Vienna Art Orchestra a švagor Július stále hrá v štátnej viedenskej Opere. Vplyv Viedne je pre nich veľmi dôležitý:

“Všetci tam žijeme. Je to naša základňa. Prelína sa tam veľa kultúr a zmiešavajú sa rôzne hudobné žánre a štýly. Každý večer môžete navštíviť koncert akéhokoľvek hudobného razenia. Vo Viedni je to všetko o hudbe,” cituje portál slová Júliusa. Zahrajú aj na Slovensku na letnom bratislavskom festivale Viva Musica!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM