Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Máme prvého miliardára, stavia autobusovú stanicu

Ivan Chrenko sa dostal do rebríčka svetových miliardárov časopisu Forbes. Na verejnosti sa drží v ústraní, ale jeho stavby pozná každý Bratislavčan

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Máme prvého miliardára, stavia autobusovú stanicu
Zdroj: HB Reavis

Bežnému človeku, ktorý musí vyžiť z výplaty, to asi veľkú radosť neurobí, ale Slovensko už má tiež svojho oficiálneho zástupcu v klube najbohatších ľudí sveta. Na prvej priečke dlhodobo kraľuje Bill Gates s majetkom 86 miliárd dolárov. Slovák Ivan Chrenko je na mieste 1795., čo ho radí až na koniec rebríčka s celkovým počtom 2043 svetových superboháčov. No ale, kto by sa rád nezaradil aj na úplne posledné miesto?

Kráľ developerov

Chrenko nazhromaždil svoj rozprávkový majetok vo výške 1,02 miliardy eur vďaka developerskej spoločnosti HB Reavis. Časopis Forbes uvádza, že spoločnosť „postavila prvé biznis centrá v Bratislave a popredné nákupné centrum, ktoré neskôr predala.“

V Bratislave má na svojom konte realizáciu nákupného centra Aupark, obytnej štvrte Twin City, ale aj neslávne známe Apollo business Center, ktoré museli pre problémy so statikou vyprázdniť. Obyvateľov a návštevníkov hlavného mesta však momentálne zaujíma, ako sa HB Reavis popasuje s toľko očakávanou stavbou novej autobusovej stanice na Mlynských Nivách.

Forbes píše, že Chrenkova spoločnosť je aktívna aj v zahraničí. V Londýne minulý rok úspešne predala administratívny komplex 33 Central za 400 miliónov libier a vo Varšave stavia jednu z najvyšších budov v Európe.

Tajomný boháč

Ivan Chrenko zjavne nevyhľadáva mediálnu pozornosť a drží sa v úzadí. Jeho tvár a meno rozhodne nie sú také známe ako v prípade iných slovenských boháčov. Býva v krásnej vile s bazénom a množstvom zelene kúsok od Bratislavy v Mariánke.

Slovensko malo doteraz len jedného miliardára a aj ten žije v Českej republike, takže oficiálne rebríčky ho uvádzali ako Čecha. Je to český minister financií a veľkopodnikateľ Andrej Babiš. Ivan Chrenko má stále adresu na Slovensku a tak sa do klubu superbohatých zapísal ako prvý oficiálny Slovák.

Chrenko začal s podnikaním začiatkom deväťdesiatych rokov, čo bolo ideálna doba. Trh rozvíjajúcej sa ekonomiky bol hladný po akomkoľvek novom projekte a väčšina úspešných podnikateľov na Slovensku datuje svoje začiatky práve do tohto obdobia.

Ešte v roku 2013 mal Chrenkov majetok hodnotu „iba“ 600 miliónov eur a čakal ho prudký rast. V roku 2015 už podrástol na 700 miliónov a na konci minulého roka sa vyšvihol cez miliardu eur, čo mu zabezpečilo vstup do rebríčka Forbesu.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM