Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Odškodné 10-tisíc eur za stratené deti

Je to veľká medzinárodná hanba slovenských súdov, ktoré nedokázali ani za päť rokov zabezpečiť vykonanie rozsudku o vrátení unesených detí späť do vlasti.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Odškodné 10-tisíc eur za stratené deti
Zdroj: TASR

Medzinárodné lásky a následné manželstvá nie sú nijako imúnne voči vysokej rozvodovosti dnešných dní. Ak však každý partner pochádza z inej krajiny, väčšinou sa jeden z nich chce vrátiť z cudziny späť domov. A vtedy začína smutná bitka o deti, ktorá nemá víťaza, len porazených.

Každé dieťa by, prirodzene, malo ideálne vyrastať v kontakte s mamou i otcom, ale ak sa jeden odsťahuje tisíce kilometrov ďaleko, vzniká problém. Ten musí vyriešiť sudca. V takýchto prípadoch platí, že o osude dieťaťa rozhoduje súd krajiny, kde dieťa vyrastalo a má domov. V jednom konkrétnom prípade Slovensko tento princíp nedokázalo zabezpečiť a prehralo spor s poškodeným írskym otcom na Európskom súde pre ľudské práva v Štrasburgu.

Neschopnosť súdov

O smutnom prípade podrobne píše britský portál Marylinstowe.co­.uk. Na začiatku bola láska medzi Írom a Slovenkou. Vzali sa v Írsku a postupne sa im v rokoch 2006 a 2008 narodili dve deti. Na zelenom ostrove vyrastali od malička, mali tam kamarátov, cítili sa doma a prirodzene mali aj írske občianstvo. Manželstvo ich rodičov však nefungovalo. “V januári 2011 matka odcestovala aj s deťmi na Slovensko a do Írska sa viac nevrátili,” píše portál.

Matka deti prakticky uniesla proti vôli otca a ten sa obrátil na slovenský súd, aby zabezpečil ich návrat späť do Írska, kde mali domov. Následne mal podľa zaužívaných zvyklostí rozhodnúť o ich ďalšom osude írsky súd. Aj keď v takýchto prípadoch by mal súd konať čo najrýchlejšie, rozsudku sa írsky otec dočkal až o pol roka v lete 2011. Bol pre neho priaznivý a deti sa mali vrátiť späť.

Matka sa odvolala, ale neúspešne a slovenský súd opätovne v októbri 2011 rozhodol o tom, že deti sa musia vrátiť na ďalšie konanie do Írska. Matka však odmietla rešpektovať rozsudok a otec bol bezmocný, keďže už prešiel takmer rok, čo nevidel svoje deti. A tak sa vo februári 2012 opätovne dožadoval na slovenskom súde, aby zabezpečil vykonanie svojho vlastného rozsudku. Zbytočne…

To je pre Slovensko typické

“Nepôjdem do detailov, čo sa dialo ďalej, keďže je to pre slovenský súdny systém typické,” uvádza autor článku na Marylinstowe.co­.uk. “Stačí len dodať, že slovenský súd nedokázal vymôcť vykonanie rozsudku o vrátení detí z technických dôvodov. Otec sa teda ďalej sťažoval a napokon mu v máji 2015 dal za pravdu aj Ústavný súd Slovenskej republiky.”

Kolotoč súdnych rokovaní sa tak začal znovu. “Po takom dlhom čase už nie je prekvapivé, že v apríli 2016 súd rozhodol, že deti sa zabývali na Slovensku a ich návrat do Írska by už nebol v ich záujme,” uvádza portál.

Nešťastný a frustrovaný otec, ktorý prišiel o možnosť vychovávať svoje deti pre neschopnosť slovenských orgánov, sa obrátil so sťažnosťou na Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu. Ten mu dal za pravdu a skonštatoval, že Slovenská republika porušila jeho právo na rodinný život. Ako odškodné mu priznal desať tisíc eur plus ďalších päť a pol tisíc ako náhradu výdavkov na právne zastupovanie. Stratený kontakt s deťmi mu však žiadne peniaze nevynahradia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM