Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Prečo sa Čižnár ospravedlňuje Malte?

Generálny prokurátor sa nechtiac v zápale emócií nelichotivo vyjadril o Malte, kde pred pár mesiacmi zavraždili novinárku. Teraz musí brať svoje slová späť.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Prečo sa Čižnár ospravedlňuje Malte?
Zdroj: TASR

Investigatívneho novinára Jána Kuciaka zavraždili len pár mesiacov potom, ako po bombovom atentáte zahynula aj maltská novinárka Daphne Caruana Galizia. Obaja žurnalisti sa venovali odkrývaniu korupcie na najvyšších politických miestach a pracovali dokonca aj na rovnakej téme Panama papers. Preto ich smrť mnohí porovnávajú. Slovenský generálny prokurátor však zašiel trochu priďaleko a za slovné prerieknutie sa musel následne ospravedlňovať. O téme píše maltský portál Independent.

Veľmi náročná situácia

„Toto nie je Malta, ani Rusko, kde strieľajú novinárov. My sme na Slovensku a pokiaľ tu budem ja, takéto veci sa tu diať nebudú,“ cituje Independent rozhorčené slová generálneho riaditeľa Jaromíra Čižnára, ktoré predniesol počas tlačovky na tému vraždy Jána Kuciaka. Takéto ostré slová si, samozrejme, okamžite všimli aj maltské médiá a oheň bol na streche.

Portál Independent ďalej informuje, že medzinárodnú nepríjemnosť musel v mene Čižnára hasiť prezident Eurojustu Ladislav Hamran: „Vzhľadom na toto skutočne poľutovaniahodné a nešťastné vyhlásenie chce (Čižnár) zdôrazniť, že ho predniesol v mimoriadne ťažkej a emocionálne vybičovanej situácii… Pán Čižnár tým chcel len povedať, že na Malte sa už nedávno podobná tragédia (ako vražda Kuciaka) stala.

A slová ospravedlňovania pokračujú ďalej: „Pán Čižnár by chcel vyjadriť uznanie a hlboký rešpekt voči maltským orgánom, ktoré tak rýchlo identifikovali útočníkov na novinárku Daphne Caruana Galizia a postavili ich pred súd.“

Skorumpovaná krajina

Maltský portál si všíma aj aktuálne turbulentné dianie na Slovensku: „Medzitým sa Slovensko stále vyrovnáva s tragédiou. Desiatky tisíc ľudí vyšli do ulíc na protivládne protesty po celej krajine. Požadujú dôkladné vyšetrenie vraždy novinára a jeho priateľky a tiež zmeny vo vláde,“ píše Independent.

Článok pripomína, že ide o najväčšie demonštrácie v krajine od roku 1989 a organizátori žiadajú vytvorenie novej dôveryhodnej vlády bez ľudí podozrivých z korupcie, či prepojenia na organizovaný zločin. „Nedokončený text Jána Kuciaka sa zaoberal aktivitami talianskej mafie na Slovensku a jej väzieb na ľudí v blízkosti premiéra Roberta Fica, ktorého vláda je údajne tiež namočená do ďalších korupčných škandálov,“ dodáva portál.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM