Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Škandál s ožobračovaním belgických kamionistov naberá na obrátkach

Belgičania pritvrdili a obvinili priamo Slovenskú republiku, že pôsobí ako komplic špekulatívnych zahraničných autodopravcov, ktorí si na jej území zakladajú fiktívne pobočky.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Škandál s ožobračovaním belgických kamionistov naberá na obrátkach
Zdroj: TASR

Je to medzinárodná aféra, ktorá robí zo Slovenska raj nečestných špeditérskych firiem. Už celé roky si na našom území zakladajú fiktívne pobočky, aby mohli zamestnať slovenských kamionistov za smiešny plat a vyslať ich na cesty po celej Európe. Okrem Slovákov však často berú do práce aj Rumunov, či iné národnosti z východnej Európy. Podľa belgických odborov tak prišli o prácu tisícky belgických kamionistov a žiadajú svoju vládu i Európsku komisiu, aby proti Slovensku zakročili.

Veľké kontroly

“Belgická justícia začala nedávno robiť veľké razie proti popredným dopravným firmám, ktoré sú podozrivé zo sociálneho dumpingu,” cituje francúzsky portál transportinfo.fr šéfa belgických odborov Franka Moreelsa.

Odborársky predák konkrétne namieta praktiky, keď belgické spoločnosti zamestnávajú cez svoje schránkové slovenské pobočky domácich vodičov. Keďže pracujú na základe slovenskej zmluvy, dostávajú veľmi nízky plat v porovnaní s belgickými pomermi. Rovnako tak za nich odvádzajú aj minimálne sociálne odvody.

Slovenských či rumunských kamionistov prevezú do Belgicka, kde pracujú niekoľko týždňov, pričom prespávajú len vo svojich kamiónoch. Prevážajú tovar v rámci Belgicka alebo po celej Európe. Odborári zúria, pretože výsledkom je, že o prácu prišli tisícky belgických vodičov a cesty zaplavili kamióny so slovenskými poznávacími značkami.

Tvrdé obvinenia

Ide o čisto špekulatívny biznis, pretože tieto belgické firmy nemajú na Slovensku žiadne aktivity, ani skutočné priestory a využívajú len právnu fintu ako ušetriť na zamestnancoch. “Belgické odbory obviňujú Slovensko, že je komplicom týchto praktík. Žiadajú belgickú vládu a Európsku komisiu, aby intenzívnejšie bojovali proti tejto praxi,” píše transportinfo.fr.

Francúzsky portál uvádza, že takýchto belgických schránkových firiem sú na Slovensku desiatky. “Niektorí dopravcovia už dostali strach z prebiehajúcich kontrol a premiestnili svoje sídla späť do Belgicka,” píše portál. Stále je to vraj iba špička ľadovca a vďaka šikovným právnikom a poradcom tento biznis s lacnou slovenskou pracovnou silou prekvitá ďalej.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM