Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Slovenský film Eva Nová boduje vo svete! Premietať ho bude HBO

Takýto úspech sa len tak nevidí – platený filmový kanál HBO ponúkne herecký koncert skvelej Emílie Vášáryovej divákom v 15 krajinách.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Slovenský film Eva Nová boduje vo svete! Premietať ho bude HBO
Zdroj: TASR

Eva Nová je príbeh kedysi slávnej herečky, ktorou však osud poriadne zatriasol. Skončila ako úbohá alkoholička, ktorá sa snaží napraviť staré chyby. Snímka získava od minulého roku jedno ocenenie za druhým a teraz sa dostavil aj veľký komerčný úspech v podobe HBO. Informuje americký portál Hollywoodrepor­ter.com

Kandidát na Oscara

„HBO Europe si vybralo film Eva Nová do svojej platenej televíznej siete v strednej a východnej Európe. Film je zároveň slovenským kandidátom na Oscara v kategórii cudzojazyčných filmov na budúci rok,” píše Hollywoodrepor­ter.com.

Portál pripomína aj ďalší veľký úspech snímky režiséra Marka Škopa – minulý rok získala cenu filmovej kritiky FIPRESCI na Medzinárodnom filmovom festivale v Toronte, kde mala zároveň svoju premiéru na striebornom plátne. Je to veľké uznanie, ktoré podfinancovaná slovenská kinematografia tak často nezažíva.

Problémy s peniazmi sa nevyhli ani nakrúcaniu samotnej Evy Novej, čo priznal jej režisér pre agentúru TASR: „Ten osud hlavne vo fáze prípravy filmu bol veľmi komplikovaný, už bola aj situácia, keď v jednej chvíli som to chcel vzdať a zabaliť, lebo sa nám ho nedarilo zafinancovať.”

Zdroj: internet

Alkoholička bojuje o syna

Eva Nová je silný príbeh starnúcej herečky, ktorá kedysi bola slávna, ale na staré kolená ju už nikto nechce angažovať a tak musí potupne vystupovať na besiedkach v domovoch dôchodcov a po večeroch dokonca vykladať regále v supermarkete. K tomu stále bojuje so závislosťou na alkohole, ktorým chce liečiť svoju ubolenú dušu a zaplniť vnútorné prázdno.

Podľa režiséra je hlavnou témou filmu jej vzťah so synom, o ktorého pred rokmi prišla a on jej to nevie odpustiť. Eva sa všemožne snaží nájsť k nemu znovu cestu a snáď aj nové naplnenie života. “Snažil som sa o zaujímavé zrkadlenie rôznych tém aj ďalších postáv, ale v jadre celého príbehu stojí Eva, ktorá urobila v živote chybu, je si toho vedomá a chce sa pokúsiť zabojovať o svoju rodinu,“ vyhlásil Marko Škop pre TASR.

Úspechy sa hrnú

Silná dráma zožala úspechy aj na domácej pôde. Získala cenu Slnko v sieti v kategórii najlepší hraný film a Marko Škop bol ocenený aj za najlepšiu réžiu a najlepší scenár. Rovnako porota priznala tituly najlepší ženský a mužský herecký výkon hlavným postavám filmu – Emílii Vášáryovej a Milanovi Ondríkovi.

Diva slovenského filmu Emília Vášáryová si za postavu Evy do zbierky uznaní pridala aj cenu Igric za ženský herecký výkon a rovnakú trofej v kategórii hraná tvorba pre kiná získal režisér Škop. Ich spolupráca sa tak ukázala ako najlepšia voľba.

„Mňa oslovila predovšetkým charizma úžasného režiséra, pochopila som, že máme veľa spoločného, že si rozumieme, hodiny a hodiny sme spolu predebatovali,” povedala pre TASR Emília Vášáryová. Dodala, že poznala aj osobne herečky, ktoré skončili rovnako zle ako Eva Nová. “Išla som do toho s plnou zodpovednosťou, vôbec som nerozmýšľala o tom, či sa to bude páčiť alebo nie, brala som to ako veľkú príležitosť skúsiť to urobiť.” Treba povedať, že odhodlanie sa naozaj vyplatilo.

Slovenský film Eva Nová boduje vo svete! Premietať ho bude HBO
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM