Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Štedrá írska vláda platí chudobným našincom letenky domov

Len za dva roky zaplatil Dublin až 100-tisíc eur za letenky pre cudzincov z iných členských krajín EÚ, ktorí sa ocitli v núdzi. Patria medzi nich aj Slováci.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Štedrá írska vláda platí chudobným našincom letenky domov
Zdroj: TASR

Írsko bolo kedysi „zemou zasľúbenou“ mnohých Slovákov, ktorí dúfali, že si na zelenom ostrove dobre zarobia. Až do vypuknutia krízy v roku 2008 zažívalo Írsko svoj ekonomický zázrak a skutočne ponúkalo dostatok pracovných príležitostí aj pre cudzincov. Lenže potom bublina praskla a zelenému ostrovu hrozil štátny bankrot. Dublin musel požiadať o pomoc z eurovalu a ťažké časy tvrdo dopadli aj na zahraničných pracovných migrantov. Írska vláda sa rozhodla problém riešiť naozaj rázne.

Choďte domov!

Írsky portál Independent.ie uvádza, že minulý rok zaplatila vláda v Dubline letenku domov 198 občanom iných členských krajín EÚ. V roku 2015 ich bolo dokonca 243. Najviac z nich bolo Rumunov a to až 131. Najviac takýchto prípadov sa udialo počas leta, keď vládni úradníci kupovali až 29 leteniek každý mesiac. Celkové náklady tejto „štátnej cestovky“ tak za dva roky dosiahli sto tisíc eur.

Portál uvádza, že letenku domov dostalo minulý rok aj jedenásť Slovákov. Len o jedného menej bolo Poliakov a írski úradníci popriali šťastnú cestu aj deviatim Maďarom a Litovcom. Vo všetkých prípadoch to boli ľudia, ktorí nemali v Írsku z čoho žiť, ocitli sa bez peňazí a bez ubytovania. Pre írsku vládu je tak lacnejšie poslať ich domov, ako riešiť ich sociálnu situáciu a riskovať prípadnú kriminalitu.

Bedári aj zlodeji

O letenku domov však nemôže požiadať priamo nešťastník v núdzi. Jeho situáciu musia posúdiť príslušné úrady a tie odporučia túto mäkkú formu akéhosi vyhostenia. Nikto totiž občana inej krajiny EÚ nemôže násilím prinútiť ísť domov. Právo na bezplatnú letenku dokonca stratí, ak zmešká svoj let, alebo ak by sa opätovne vrátil do Írska a opäť sa ocitol na ulici.

Íri si túto prax evidentne obľúbili a aplikujú ju nielen na chudákov v núdzi, ale aj na kriminálnikov. Tamojší súd nedávno kúpil letenku späť domov Imrichovi Tichému (54) zo Slovenska, ktorého na zelenom ostrove prichytili kradnúť potraviny. Stačilo, aby dlhoprstý Slovák vyhlásil, že je ochotný vrátiť sa tam, odkiaľ prišiel.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM