Rastislav Búgel Zo zahraničia

Svetom sa šíri NEBEZPEČNÁ infekcia! Ochorenie, ktoré ohrozuje hlavne deti, je aj v Európe

Nebezpečná infekcia sa už šíri aj v Európe. Odborníci upozorňujú, že najohrozenejšou skupinou sú malé deti.

Ilustračný obrázok k článku Svetom sa šíri NEBEZPEČNÁ infekcia! Ochorenie, ktoré ohrozuje hlavne deti, je aj v Európe
Zdroj: Unsplash.com

Európske laboratóriá hlásia výskyt mykoplazmovej infekcie. Ako informoval portál tn.cz, tá spôsobuje vážne ochorenia dýchacích ciest, ktoré sú nebezpečné hlavne u detí.

Nákaza je už aj v Európe

„Svetom sa šíri vážna infekcia a podľa lekárov už dorazila aj do Európy. Napríklad dánske úrady hlásia, že sa za posledných päť týždňov až strojnásobil počet detských pacientov so zápalom pľúc. Práve ten je totiž jedným z ochorení, ktoré mykoplazmová infekcia môže spôsobiť,“ píše server.

S vyšším výskytom aktuálne nebojujú len európske krajiny, ale napríklad aj Austrália. Podľa prezidenta Austrálskej lekárskej asociácie Michaela Bonninga končí množstvo nakazených v nemocniciach. Portál dodáva, že preplnené sú už aj nemocnice v Číne. V oboch prípadoch zaznamenávajú nárast počtu pacientov s ochorením dýchacích ciest medzi detskými pacientmi.

Čo je to „chodiaci zápal pľúc“?

To, že najnáchylnejšou skupinou sú práve deti, potvrdzuje aj Bonning. „Je to preto, akým spôsobom sa hrajú a komunikujú,“ povedal pre denník News s tým, že infekcia sa prenáša kvapôčkami.

Pripomína, že časť ochorenia môže prebiehať bezpríznakovo. „Niekedy sa tomu hovorí "chodiaci zápal pľúc“, pretože ľudia vyzerajú relatívne zdravo," dodal.

Väčšina pacientov ale bojuje s horúčkou, dýchavičnosťou a dráždivým kašľom.

Tn.cz dodáva, že lekári ako liečbu najčastejšie nasadzujú antibiotiká. „V horších prípadoch choroba končieva aj smrťou,“ píše server.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM