Rastislav Búgel Cestovanie

Tejto pláži sa pri dovolenke v Chorvátsku oblúkom VYHNITE! Je kontaminovaná TOXICKOU látkou

Chorvátsko je bezpochyby najobľúbenejšou dovolenkovou destináciou Slovákov. Ak tam plánujete vyraziť, dajte si pozor, na ktorej pláži sa budete kúpať.

Ilustračný obrázok k článku Tejto pláži sa pri dovolenke v Chorvátsku oblúkom VYHNITE! Je kontaminovaná TOXICKOU látkou
Zdroj: Pexels.com

V dedinke Vranjic neďaleko Splitu by ste si mali dať pozor. Pláž Kosica je totiž kontaminovaná azbestom z neďalekej továrne.

Ako s odvolaním sa na HRT informuje server tn.cz, bývalý pracovník závodu Salonit Grgo Mandič opísal, že z fabriky vychádzali tri kanály, cez ktoré prešli tisíce ton azbestu. Všetko priamo do mora.

Chcú, aby pláž zatvorili

Hoci továreň už bola zrušená, so sanáciou pláže sa stále nečakalo. Chorváti totiž čakajú na peniaze z Európskej únie. Pláž bola pritom vyhlásená za „zdravotne rizikové miesto“, no stále je otvorená.

Pláž stále navštevujú tisíce turistov, no miestni si povedali, že už stačilo. Podali preto podnet na uzavretie nebezpečnej pláže a dožadujú sa aj osadenia výstražných značiek a zahájenie prác. Iniciátorka akcie Marijana Grubičová vraví, že mesto nápravu sľubuje už od roku 2010.

Bojujú s úradmi

„Už štvrtý rok píšeme listy a varujeme pred skládkou azbestu, ktorú mesto Solin vytrvalo nazýva mestskou plážou. Desiatky listov, v ktorých požadujeme čo najurgentnejšiu nápravu a na začiatok aspoň oplotenie priestoru a riadne označenie ako zdraviu nebezpečná azbestová skládka,“ povedala pre morski.hr.

Zdá sa, že zodpovedné úrady si dávajú na čas. „Posledné dve odpovede, ktoré sme dostali na našu žiadosť o oplotenie priestoru, sú také smiešne a ponižujúce. Prvou odpoveďou na našu žiadosť o plot je, že pláž nie je možné oplotiť, pretože kvalita mora je na slušnej úrovni. Čo má kvalita mora spoločné s oplotením azbestových skládok?! Poslednou odpoveďou je, že pláž Kosica bude oplotená, keď začne sanácia,“ hnevá sa Grubičová.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie lákavé články

Borimo se danas za bolje sutra. Svake godine 22. travnja obilježava se Dan planeta Zemlje kako bi se jačala svijest...

Posted by Inicijativa "Mjesto koje hoće živjeti 2020" on Monday, April 22, 2024
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM