Zo zahraničia

Toto neveští NIČ dobré! Hamas zvoláva moslimov a Arabov na podporu ODBOJA proti Izraelu

Palestínske hnutie Hamas zvoláva moslimov a Arabov na podporu v boji proti Izraelu.

Ilustračný obrázok k článku Toto neveští NIČ dobré! Hamas zvoláva moslimov a Arabov na podporu ODBOJA proti Izraelu
22
Galéria
Zdroj: TASR/AP

Palestínske militantné hnutie Hamas v utorok vyzvalo na „všeobecnú mobilizáciu“ arabského a moslimského sveta na podporu Palestínčanov v boji proti Izraelu, informuje agentúra DPA.

Desivé slová

Hamas zvolal na nachádzajúci piatok (13. 10.) masové zhromaždenia, ktorými chce hnutie vyjadriť podporu palestínskemu národu čeliacemu „otvorenej vojne zo strany (izraelskej) okupácie.“

Radikálne hnutie vyzdvihlo úspechy dosiahnuté jeho vojenským krídlom – Brigádami Izaddína Kasáma – a apelovalo najmä na mladých Palestínčanov žijúcich na Západnom brehu Jordánu, aby „povstali a vyšli von ako burácajúce davy“ a bili sa s izraelskými osadníkmi a vojakmi v oblasti.

Arabi žijúci v Izraeli by mali podľa Hamasu prísť do Jeruzalema a zhromaždiť sa pri mešite al-Aksá, kde majú Izraelčanom brániť v jej „znesväcovaniu“.

Militantné hnutie zároveň vyzvalo Palestínčanov v diaspóre, ako aj Arabov a moslimov na celom svete, aby sa zhromaždili v Jeruzaleme, prejavili solidaritu s hnutím a zastavili „izraelské plány na judaizáciu Jeruzalema a al-Aksá“.

Čo sa stalo?

V sobotu vpadli komandá útočníkov palestínskeho hnutia Hamas z pásma Gazy na územie Izraela, kde zabíjali civilistov i príslušníkov ozbrojených zložiek a brali rukojemníkov vrátane žien, detí a seniorov. Ich vpád sprevádzalo masívne ostreľovanie územia Izraela.

Útok Hamasu si na území Izraela vyžiadal najmenej 900 obetí na životoch, pripomína AFP. Izrael v reakcii na tento bezprecedentný útok letecky i delostrelecky bombardoval ciele Hamasu v pásme Gazy, kde v dôsledku toho zahynulo už najmenej 788 ľudí vrátane 140 detí, uviedlo ministerstvo zdravotníctva v Gaze.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM