Aktualizované Prokop Slováček Svet

VIDEO: Tragédia v Nice! Atentátnik použil kamión ako zbraň, zabil 84 ľudí

Hromadné zabíjanie na francúzskej riviére! Polícia zastrelila vodiča nákladného auta, ktorý vo štvrtok večer vrazil do davu v Nice. Vo vozidle následne objavila zbrane, výbušniny aj granáty.

Ilustračný obrázok k článku VIDEO: Tragédia v Nice! Atentátnik použil kamión ako zbraň, zabil 84 ľudí
Zdroj: internet

Desiatky ľudí zahynuli pri útoku, ku ktorému došlo v noci na dnes v Nice na juhovýchode Francúzska. Ďalšie desiatky utrpeli zranenia, najmenej 18 osôb je v kritickom stave. Uviedol to dnes francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve, citovala ho agentúra DPA.

Slováci sa medzi zranenými ani obeťami útoku zatiaľ nenachádzajú. Pre TASR to potvrdil riaditeľ tlačového odboru Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Igor Skoček. Podľa neho identifikácia obetí stále trvá. Skoček dúfa, že Slováci nepribudnú medzi obeťami ani zranenými.

Krátko po incidente, ktorý má podľa mnohých prvky teroristického útoku, komentoval situáciu aj náš minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

„Som šokovaný a rozhorčený neľudským útokom v Nice. Je to hrozná tragédia pre mesto a všetkých zasiahnutých,“ napísal na Twitteri. V anglickom aj francúzskom jazyku vyjadril úprimnú sústrasť pozostalým a silnú solidaritu s Francúzskom.

Auto, zbrane, granáty

Vodič nákladiaku, podľa dostupných informácií Francúz tuniského pôvodu, vrazil vo štvrtok večer okolo 22.30 h úmyselne do davu ľudí oslavujúcich Deň dobytia Bastily na promenáde Promenade des Anglais. K incidentu došlo tesne po slávnostnom ohňostroji, uvádza spravodajská stanica BBC.

Polícia vodiča nákladiaku zastrelila a následne v jeho aute objavila strelné zbrane, výbušniny aj granáty. Útočník mal mať 31 rokov, žil v Nice a mal dvojité, francúzsko-tuniské občianstvo.

Podľa francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda nemožno poprieť, že útok má črty terorizmu. Zároveň dodal, že výnimočný stav, ktorý sa v krajine skončí 26. júla, predĺžia.

Posilnenie hraníc, výnimočný stav

Hollande zvolal kvôli útoku na dnes zasadenie krízového štábu v Paríži, po jeho skončení sa podľa informácií agentúry AP vydá do Nice. Francúzsky prezident uviedol, že okrem predĺženia výnimočného stavu plánuje do služby povolať rezervné zložky a posilniť policajné hliadky, a to najmä na francúzskych hraniciach.

Premiér Robert Fico, ktorý rokuje v Mongolsku s medzinárodnými lídrami, vyjadril ľútosť pozostalým. „Je mi veľmi ľúto všetkých obetí a všetkých ranených pri tomto odpornom teroristickom útoku. Rád by som prejavil Francúzom solidaritu,“ vyhlásil počas prebiehajúceho summitu slovenský premiér.

Teror v nice
4
Galéria
Zdroj: internet
utok v Nice
1
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM