Monika Hanigovská Rôzne Zo Slovenska

Trnavčan si dal rande so svojím mestom: Tajomná krása Malého Ríma na fotkách

Fotograf Matúš Koprda si opäť zobral do parády Malý Rím. Vo svojej magickej kráse zachytil trnavské veže. Známe ikony v hmle, so svetielkami, v noci aj v bielom snehu.

Ilustračný obrázok k článku Trnavčan si dal rande so svojím mestom: Tajomná krása Malého Ríma na fotkách
14
Galéria
Zdroj: Matúš Koprda

Matúš Koprda má rád svoje mesto. To sa stalo jeho opakovanou múzou napríklad pri príchode supermesiaca, keď tento úkaz zvečnil nad Bazilikou sv. Mikuláša, pri nočnom fotení, alebo napríklad pri pohľadniciach – ako inak s trnavskou tematikou. Jeho digitálnu tvorbu naprieč Trnavou sme vám už predstavovali.

Zdroj: Matúš Koprda

Matúšove oko však teraz zaostrilo na známe a ikonické objekty, akými sú veže. Vznikol tak projekt kalendára s názvom Trnavské veže 2018. Na záberoch môžete spoznať napríklad mestskú vežu, opevnenie s vežou, Baziliku sv. Mikuláša a mnoho ďalších stavieb, ktoré sa spájajú s týmto pojmom. Akúsi výnimku tvorí len nefunkčný cukrovar, ktorý si tu taktiež našiel svoje miesto.

„Niektoré z fotiek boli pôvodne fotené na kultúrnych akciách mesta Trnava – využitím kombinácie nových prvkov v meste a pekného svetla. Projekt zobrazuje trnavskú architektúru v tých najkrajších svetelných momentoch a to v rôznych ročných obdobiach,“ dodáva Trnavčan.

Spoločnosť vežiam tak robí napríklad Májový kvet na Trojičnom námestí, blikavé svetielka na akcií s názvom Garden party na korze, či napríklad superspln nad Bazilikou sv. Mikuláša. Magické čaro však fotkám dodáva aj mliečna hmla.

Najnáročnejší záber

V kalendári sa môže pochváliť aj azda najnáročnejšou fotografickou snímkou, ktorú zachytil ešte v roku 2016. „Ide o fotku mesiaca vychádzajúceho ponad veže Baziliky sv. Mikuláša. Na tejto fotke sa zbehli naozaj momenty, v ktoré som ani v najlepších snoch nedúfal. Mesiac bol akurát v perigeu, čo je bod v ktorom sa mesiac nachádza najbližšie k našej planéte. Znamenalo to, že mesiac bol až o 14 percent väčší a 30 percent jasnejší, ako keď je normálny spln. Bolo to presne 14. novembra 2016 a o tomto astronomickom úkaze sa písalo asi všade. V tom správnom momente sme sa (ja aj mesiac) nachádzali v dokonalej pozícii. Ja som stál na mestskej veži a oproti mne vyšiel mesiac presne pomedzi veže kostola, “ povedal pre náš spravodajský portál Matúš Koprda.

Zdroj: Matúš Koprda

Rád by sa venoval aj industriálnym pamiatkam

Trnavčana zaujali aj industriálne pamiatky. „Na fotkách nájdete aj mladšiu históriu Trnavy – napríklad Bellušov Vodojem, alebo komín cukrovaru. Téme takýchto industriálnych pamiatok Trnavy, by som sa rád výraznejšie venoval aj v budúcnosti. Ktovie čo bude o rok,“ uzavrel rozhovor s otvorenou myšlienkou fotograf.

Matúšovú prácu v rámci projektu Trnavské veže 2018 si môžete vychutnať v našej priloženej fotogalérii.

FOTO: Šikovný Trnavčan takto zvečnil krásu Malého Ríma
14
Galéria
Zdroj: Matúš Koprda

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM