Alexandra Húsková Šport

Ultrabežci zabehnú stovky kilometrov. Pomáhajú si klobáskami a oškvarkami

Viete čo je to ultrabeh? Zabehnutie vzdialenosti, ktorá je dlhšia ako maratón - teda nad 42 kilometrov. O tom, ako vyzerá príprava a koľko času treba venovať tréningu sme sa rozprávali s organizátormi podujatia Sky run, ultrabežcami Jozefom Rajchelom a Slavom Gleskom.

Ilustračný obrázok k článku Ultrabežci zabehnú stovky kilometrov. Pomáhajú si klobáskami a oškvarkami
Zdroj: Dnes24.sk

Originálne podujatie „Sky Run – Beh v oblakoch 2016“ je zároveň aj propagáciou behu, najmä jeho extrémnej formy známej ako ultrabeh.

Od piatka 13. mája do soboty 14. mája sa uskutoční 5. ročník prvého vytrvalostného behu nad úrovňou zeme SKY RUN 2016 – Beh v oblakoch. Vytrvalostní bežci na 24 hodín „obsadia“ podstavu obrátenej rozhlasovej pyramídy RTVS.

Účastníci 24-hodinového a 12-hodinového vytrvalostného behu budú krúžiť po obvode základne rozhlasovej pyramídy RTVS na Mýtnej ulici.

Štart 24-hodinového behu je naplánovaný na piatok 13. mája o 10.00 h, 12-hodinový beh odštartuje v ten istý deň o 22.00 h. Oba behy sa skončia v sobotu 14. mája o 10.00 h a vyhlásenie výsledkov je o 10.30 h.

Čo to znamená ultrabeh?

Do kategórie ultrabehu patria všetky vzdialenosti nad 42 kilometrov. Športovci musia bežať minimálne osem a viac hodín. Bežcov možno rozdeliť na dve kategórie – časovkárov a vzdialenostných bežcov.

Organizátor Jozef Rajchel hovorí, že po 30 kilometri je všetko v hlave. Dôležitá je stratégia, nastavenie a príprava. Príprava na vytrvalostný beh môže trvať približne okolo troch mesiacov, počas ktorých je dôležitý tréning tri krát do týždňa. Ideálne je behanie v prírode počas šiestich mesiacov po dvadsiatich kilometroch.

„Behať môže každý, na akcii Sky run v minulom roku bežali aj 110-kiloví bežci, ktorí odbehnú cez 100 kilometrov za 12 hodín,“ vysvetlil Jozef Rajchel.

Dvesto kilometrov jedine s klobásou a oškvarkami

Dôležité je aj správne rozdelenie stravy. Na otázku, ktoré potraviny bežci preferujú, sme sa dozvedeli, že jeden z bežcov uprednnostňuje klobásu a druhý oškvarky. Telo si totiž počas takého náročného výkonu pýta energiu a fit tyčinky by mu nestačili.

Slavo Glesk organizuje vzdialenostné preteky v teréne. Premiérovo po prvýkrát v minulom roku na konci augusta organizovali 207 kilometrový trail v Malých Karpatoch. Stretli sa tam skúsení trailisti, najkratšia trasa má 125 kilometrov, väčšina bežcov sa však zúčastní dlhšej, 207 kilometro­vej trasy.

V posledných rokoch nastal behový boom – rôznych mestských behov a maratónov. Na vytrvalostných behoch však bežci pribúdajú pomalšie, konštatuje Glesk. Príprava na spomínanú dlhú vzdialenosť trvá totiž dlhšie obdobie.

„Telo musí byť zvyknuté na vysokú záťaž a musí mať veľa nabehané. Bežci, ktorí sa zúčastňujú na trasách, ktoré majú dĺžku okolo 100 kilometrov majú poväčšine nabehaných 500 až 600 kilometrov za mesiac,“ vysvetlil nám prípravu Slavo Glesk.

Na prezentáciu vytrvalostného behu je zorganizované aj podujatie Sky run. Úlohou je posúvať hranice športu i športovcov a motivovať laickú verejnosť k prekonávaniu svojich individuálnych cieľov. Organizátori v budúcnosti chceli rozšíriť Sky Run aj do iných miest Slovenska.

Čítajte aj: Čo všetko nájdete v novom športovom komplexe v Rači?

Zdroj:Tasr/Dnes24

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM