Kultúra

Užite si 6 filmových noviniek: Nepremeškajte Brada Pitta i návrat Ramba a Angry Birds

Program slovenských kín je tento týždeň bohatší o šesť filmových noviniek. V ponuke je mimoriadny film Václava Marhoula, ktorý Česko posiela na Oscara, vesmírne cestovanie s Bradom Pittom v hlavnej úlohe, na veľké plátno sa vrátil Rambo a na svoje si prídu aj priaznivci romantiky či animákov.

Ilustračný obrázok k článku Užite si 6 filmových noviniek: Nepremeškajte Brada Pitta i návrat Ramba a Angry Birds
Zdroj: pixabay

Po svetovej premiére v Benátkach a uvedení na festivale v Toronte prichádza do kín česko-slovensko-ukrajinský film Pomaľované vtáča. Adaptáciu svetového bestselleru Jerzyho Kosinského nakrútil režisér, scenárista a producent Václav Marhoul (Tobruk, 2008). Rozpráva príbeh chlapca, ktorého rodičia posielajú k príbuznej na vidiek, aby ho tým ochránili pred nástrahami vojny. Teta však nečakane umiera a chlapec sa musí vydať na cestu a pretĺkať sa divokým a nepriateľským svetom, v ktorom platia len miestne pravidlá, predsudky a povery.

Pre svoju odlišnosť sa stretáva so strachom, opovrhnutím a krutosťou na strane vojakov, ruských i nemeckých. Snahu o fyzické prežitie po vojne však strieda iný boj. Boj o jeho dušu a jeho budúcnosť. Hlboko dramatický 169-minútový príbeh odohrávajúci sa niekde vo východnej Európe prináša sugestívnu výpoveď o tom, ako vojna plodí zlo, ktoré sa v človeku objavuje a ostáva bez ohľadu na to, kto na akej strane barikády stojí.

Zasahuje všetko a všetkých bez rozdielu. Hovorí o bezprostrednom vzťahu medzi hrôzou a krutosťou na jednej strane a nevinnosťou a láskou na strane druhej. Hlavnú detskú postavu stvárnil talentovaný Petr Kotlár. V hereckej zostave nechýbajú svetové hviezdy, ako Harvey Keitel a Stellan Skarsgard, Udo Kier, Julian Sands a Barry Pepper. Z českých hercov sa na plátne predstaví Jitka Čvančarová, Petr Vaněk, Pavel Kříž, Radim Fiala, Michaela Doležalová, zo slovenských Martin Nahálka a Júlia Valentová.

Náš prehľad pokračuje pod videom!

Zdroj: YouTube.com

Florencino kníhkupectvo je názov filmu, ktorý nakrútila režisérka Isabel Coixetová podľa románu Penelope Fitzgeraldovej The Bookshop. Odohráva sa v roku 1959 v Anglicku. Florence Greenová, vdova, stále plná života, sa rozhodne otvoriť prvé kníhkupectvo v ospalom prímorskom mestečku. Bojuje s depresiou, chladom a značnou apatiou miestnych obyvateľov, ktorých sa snaží „vychovať“ prostredníctvom diel najlepšej súčasnej literatúry. Nabokova škandalózna Lolita a kniha 451 stupňov Fahrenheita od Raya Bradburyho im začínajú otvárať oči a prebúdzať emócie.

Náš prehľad pokračuje pod videom!

Zdroj: YouTube.com

Brad Pitt stvárnil hlavnú úlohu vo vesmírnom cestovaní – sci-fi trileri Ad Astra (r. James Gray). Je 22. storočie a astronaut putuje na vonkajší okraj slnečnej sústavy, aby odhalil záhadu, ktorá ohrozuje životy ľudí na Zemi. Objavuje tam tajomstvá, ktoré spochybňujú povahu ľudskej existencie a naše miesto vo vesmíre.

Náš prehľad pokračuje pod videom!

Zdroj: YouTube.com

V kinách sú aj Búrlivé výšiny, ďalšiu adaptáciu slávneho románu Emily Brontëovej tentoraz nakrútila progresívna filmárka – jedna z najvýraznejších britských režisérok súčasnosti – Andrea Arnoldová (Fish Tank, Red Woad, Wasp, American Honey). Snímka, ktorú z veľkej časti nakrúcali ručnou kamerou, sa sústreďuje na naturalizmus a poetiku prírody a človeka v nej.

Náš prehľad pokračuje pod videom!

Zdroj: YouTube.com

Od 19. septembra je v kinách ešte raz a naposledy John Rambo v podaní Sylvestra Stalloneho. Piatym dielom Rambo: Posledná krv (r. Adrian Grunberg) uzavrie takmer 40 rokov dlhý príbeh legendárnej akčnej postavy. Po neľútostných bojoch v džungli a púšti sa dej zavŕši tam, kde sa v snímke Prvá krv začal – doma v Amerike, kde ho doženie minulosť. Rambo bude nútený oprášiť svoje schopnosti a vydať sa na cestu krvavej pomsty.

Náš prehľad pokračuje pod videom!

Zdroj: YouTube.com

Zvlášť detské publikum poteší pokračovanie animovanej komédie pre celú rodinu Angry Birds vo filme 2 (r. Thurop Van Orman, John Rice).

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM