Webnoviny - Svet

V centre pre odstraňovanie výbušnín budú zahraniční vojaci

WEBNOVINY.SK

Ilustračné foto. Foto: SITA/Dušan HeinBRATISLAVA 11. mája (WEBNOVINY) – Vláda súhlasí s prítomnosťou cudzích vojakov na našom území, ktorí budú pôsobiť v Centre výnimočnosti pre oblasť odstraňovania výbušných prostriedkov.

Návrh musí ešte posúdiť parlament. Vytvorenie tohto centra je príspevkom Slovenska v boji proti terorizmu, ktorý je prioritou NATO. Už počas Konferencie národných riaditeľov pre vyzbrojovanie v roku 2004 bol potvrdený dokument „Program práce pre boj s terorizmom“, ktorý potom schválili najvyšší predstavitelia štátov.

Slovenská republika sa v uvedenom dokumente zaviazala k posilneniu aktivít NATO v oblasti vývoja technológií, techniky, metód a postupov používaných pri odstraňovaní výbušných prostriedkov, a to prevzatím záväzku vedúcej krajiny pre oblasť odstraňovania výbušných prostriedkov (EOD) a manažment následkov (EOD and Consequence Management Lead Nation). Slovenská republika sa zaviazala vytvoriť Centrum výnimočnosti.

Dohoda z roku 2010

Počas 163. zasadnutia Vojenského výboru NATO mája 2010 náčelníci Generálnych štábov ozbrojených síl participujúcich krajín (Slovenská republika, Česká republika, Francúzska republika, Maďarská republika, Rumunsko) a zástupca Spojeneckého veliteľstva pre transformáciu (Headquarters Supreme Allied Commander Transformation) podpísali Memorandum o porozumení o zriadení, vedení a činnosti Centra výnimočnosti pre oblasť odstraňovania výbušných prostriedkov a Memorandum o porozumení o funkčnosti Centra výnimočnosti pre oblasť odstraňovania výbušných prostriedkov. Participáciu v EOD COE v súčasnosti zvažujú ďalšie krajiny – Poľská republika a Spojené štáty americké.

Poslaním EOD COE je podporiť a prehĺbiť transformáciu NATO a vykonávať úlohy v oblasti odstraňovania výbušných prostriedkov zamerané najmä na zber a analýzu informácií, výcvik a vzdelávanie, vypracovanie koncepcií a doktrín a na štandardizáciu.

Úlohou EOD COE je taktiež účinne čeliť budúcim výzvam v súvislosti s použitím výbušných prostriedkov, ktoré vyplývajú najmä z narastajúcich asymetrických hrozieb, ktorými sa súčasná globálna bezpečnostná situácia vyznačuje. Zľava: Minister zahraničných vecí SR Mikuláš Dzurinda, minister obrany SR Ľubomír Galko, minister financií SR Ivan Mikloš a minister práce, sociálnych vecí a rodiny Jozef Mihál počas 45. schôdze vlády SR. Bratislava, 11. máj 2011. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

NATO požaduje od členských krajín vybudovanie síl s vyšším stupňom interoperability, s lepším zabezpečením štandardizácie koncepcií, doktrín a spôsobilostí, ktoré ovplyvnia všetky aspekty plánovania a prípravy, tvorby, výcviku, nasadenia, použitia a udržiavania vojenských síl.

Podľa spomenutých memoránd o porozumení sa krajiny participujúce na pôsobení EOD COE zaviazali poskytnúť dovedna 24 svojich expertov, profesionálnych vojakov, ktorí sa budú spolupodieľať na plnení úloh centra.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM