red . Zo Slovenska

V Európe udrie veterná smršť YLENIA: Prinesie so sebou silné búrky aj TORNÁDA!

Ylenia neobíde ani naše územie. Vietor sa na našom území začne dvíhať už v priebehu dnešného dňa.

Ilustračný obrázok k článku V Európe udrie veterná smršť YLENIA: Prinesie so sebou silné búrky aj TORNÁDA!
Zdroj: TASR/Pavol Bendík

Do Európy mieri veterná smršť Ylenia, ktorá môže už o pár hodín narobiť poriadne komplikácie aj na Slovensku. Podľa portálu iMeteo.sk za to môže tlaková níž Dudley.

Veterná smršť

„V Írsku už poryvy vetra prekračujú rýchlosť až 80 km/h a vietor by mal postupne naberať na sile. Vo večerných hodinách už budú nárazy vetra atakovať rýchlosť 100 km/h,“ informuje portál s tým, že veterná smršť sa postupne presunie k pobrežiu Európy. Silný vietor bude lámať konáre, vyvracať stromy a strhávať strechy.

Ylenia neobíde ani naše územie. Vietor sa na našom území začne dvíhať už v priebehu dnešného dňa. „Najsilnejší vietor očakávajte vo štvrtok, krátko po poludní. Poryvy vetra budú atakovať rýchlosť 23 m/s, avšak na západnom Slovensku, predovšetkým na Podunajskej nížine, bude vietor najsilnejší a poryvy vetra budú atakovať až 30 m/s,“ varuje iMeteo.sk.

Najnebezpečnejšie účinky vetra sa na našom území očakávajú medzi 12:00 až 17:00 hod. na krajnom západe.

Mapu ohrozených okresov si môžete pozrieť TU.

Hrozba tornáda

Cez Európou bude postupovať studený front, na čele ktorého sa budú vytvárať silnejšie búrky. „Po okraji tlakovej níže totiž bude postupovať studený front, na čele ktorého hrozia silné búrky. Tie môžu byť také výrazné, že v Nemecku a v Poľsku môže zosadnúť aj tornádo,“ informuje portál.

Počas nočných hodín sa budú vytvárať aj početné búrky najmä v Česku, v Poľsku aj v Nemecku. Cez strednú Európu budú postupovať od severozápadu k juhovýchodu.

Ilustračné foto

Prečítajte si aj

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM