Regióny Zo Slovenska

V Slovenskom krase počítajú netopierov: Fakty, ktoré prekvapia

Na území Národného parku (NP) Slovenský kras prebieha aj počas tohtoročnej zimy tzv. zimné sčítanie netopierov v podzemných priestoroch tohto najväčšieho krasového územia na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku V Slovenskom krase počítajú netopierov: Fakty, ktoré prekvapia
Zdroj: TASR

„Cieľom tejto tradičnej akcie, ktorá sa v zimných mesiacoch pravidelne organizuje už od roku 1991 v období od začiatku decembra do polovice marca, je sledovanie zmien početnosti jednotlivých druhov netopierov v rámci monitorovaných zimovísk,“ informoval Štefan Matis zo Správy NP Slovenský kras.

Odborníci – tzv. chiropterológovia zo Správy NP kontrolujú každoročne okolo 100 vybraných jaskýň, priepastí a banských štôlní, aby zistili druhové zloženie a početnosť týchto živočíchov. Zimoviská netopierov na území Slovenského krasu patria medzi najvýznamnejšie na Slovensku a mnohé z nich majú až celoeurópsky význam. Na tomto území sa nachádza viac ako 1300 jaskýň a priepastí, ktoré poskytujú ideálne podmienky na výskyt týchto živočíchov.

„V rámci sledovaných zimovísk Slovenského krasu je každoročne zaznamenaný výskyt až 20 druhov netopierov, čo predstavuje najbohatšiu druhovú skladu v rámci jedného územného celku na Slovensku. Výnimočný je aj celkový počet sčítaných netopierov, ktorý presahuje 70 000 jedincov,“ priblížil Matis.

Najpočetnejším druhom netopiera v sledovaných podzemných priestoroch Slovenského krasu je večernica malá, ktorá tu zimuje v počte okolo 65 000 jedincov. Najvzácnejšími zimujúcimi druhmi sú podkovár južný, podkovár veľký, lietavec sťahovavý či netopier pobrežný.

„Na základe poznatkov získaných z doposiaľ skontrolovaných priestorov počas tohtoročnej zimy je možné konštatovať, že aj napriek podpriemernej zime sú stavy netopierov porovnateľné s predchádzajúcim rokom. Zaznamenané boli aj dva druhy netopierov, ktoré sa tu vyskytujú iba výnimočne,“ skonštatoval Matis.

K najzaujímavejším nálezom patrí podľa neho krúžkovaný podkovár veľký, ktorý bol označený v Maďarsku v roku 1993. Ide o najvyšší zistený vek u tohto druhu netopiera na Slovensku.

Výsledky výskumu predstavujú pre odborníkov významné vstupné údaje nevyhnutné pri zabezpečovaní manažmentových opatrení na ochranu jednotlivých zimovísk a konkrétnych druhov netopierov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM