Martin Sýkora Správy Regióny

V Tatrách padli lavíny: Vo Vysokých zranila Poliaka, v Nízkych zabila Slováka

Štvrtok bol v Tatrách v znamení pádu lavín. Sneh sa rútil po stenách kopcov našich veľhôr, kde sa v tom momente nachádzali aj ich návštevníci. Životom zaplatil jeden.

Ilustračný obrázok k článku V Tatrách padli lavíny: Vo Vysokých zranila Poliaka, v Nízkych zabila Slováka
Zdroj: Dnes24.sk

Zranený Poliak v Malej Studenej doline

Počas lezenia ľadopádu nazývaného Uhoľné prázdniny, v Lomnickom hrebeni v Malej Studenej doline, spadla vo štvrtok (15.2.) lavína na troch poľských lezcov. Najvážnejšie zranenie utrpel 50-ročný Poliak, išlo o úraz hornej končatiny. „Na pomoc mu odišli dvaja záchranári HZS z Vysokých Tatier. Pacienta na mieste ošetrili, zateplili a končatinu mu zafixovali,“ informovala Horská záchranná služba (HZS) na svojej stránke. Zranený Poliak bol transportovaný za pomoci snežného skútra do Starého Smokovca a odovzdaný privolanej posádke RZP.

Zdroj: TASR

Pád lavíny v oblasti Veľkého Gápeľa

V popoludňajších hodinách v ten istý deň spozoroval službukonajúci príslušník HZS na južnej strane Chopku pád lavíny v oblasti Veľkého Gápľa. Lavína údajne zasypala jedného človeka. O pomoc bola okamžite požiadaná aj posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS) z Banskej Bystrice. Na miesto pádu lavíny odišli traja záchranári HZS spolu s dvoma služobnými psami a od ústia doliny sa smerom hore na skialpinistických lyžiach presúvali ďalší dvaja záchranári.

„Po vysadení z vrtuľníka v krátkej dobe zasypaného slovenského 54-ročného lyžiara označil pes, pričom záchranári začali aj so sondovaním a následným vyhrabávaním postihnutého,“ uviedla HZS.

Po viac ako hodine bojovali záchranári o jeho život, k dispozícií mali aj automatickú resuscitačnú súpravu, a zároveň bola upovedomená aj nemocničná jednotka ECMO v Košiciach. „Keďže sa postihnutý nachádzal v hĺbke cca 3 metre, po vyhrabaní bol konštatovaný exitus. Telo nebohého bolo transportované na Srdiečko a odovzdané príslušníkom policajného zboru,“ dodali záchranári. Lavína dosahovala rozmery 200 metrov šírky a cca 800 metrov dĺžky, odhadovaná výška nánosu bola do 6 metrov.

Zdroj: Poprad24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM