Svet

Vedci snívajú o revolúcii v cestovaní. Ani sa nenazdáte a ste na Marse!

Supperrýchly vlak by človeka dokázal za neuveriteľných 37 hodín zobrať zo Zeme na Mars. Na stole je koncept dopravného prostriedku, ktorý môže spôsobiť zásadnú zmenu.

Podľa navrhovaného konceptu sa môžeme v dohľadnej dobe dočkať projektu, ktorý do praxe prinesie vlaky schopné jazdiť rýchlosťou 3000 km/h. Základom takéhoto superrýchleho cestovania je vysokorýchlostná trať, na ktorej vlak nikdy nespomaľuje.

Pracovným názvom pomenovaný Solar Express by mal na dosahovanie požadovanej rýchlosti používať najmodernejšiu technológiu a vo svoj prospech využívať aj raketový posilňovač a gravitačnú silu. Nie je tajomstvom, že má ísť o koncept vesmírneho cestovania, ozvali sa však už aj hlasy, aby bol tento nápad prehodnotený aj v „pozemských“ podmienkach. Len si to predstavme – byť za desať minút v Kalifornii,Tokiu, Austrálii.

PREČÍTAJTE SI: Padal takmer osem kilometrov. Parašutista predviedol skok, aký nik pred ním

Dych vyrážajúca rýchlosť

Keby na to prišlo, človek by mohol za deň a pol byť na Marse a ani by nemusel absolvovať zdĺhavý výcvik pre kozmonautov. Samozrejme, realita je trochu iná. Ohromujúca rýchlosť Solar Expressu, vlaku, ktorý môže začať písať nové dejiny cestovania, sa dá najlepšie priblížiť hyperbolou a ňou je aj príklad dostať sa zo Zeme na Mars za neuveriteľných 37 hodín.

Podľa tvorcov myšlienky, medzi ktorých patrí aj Charles Bombardier z neziskovej organizácie Imaginactive, by takýto vlak nikdy nespomaľoval, „šiel by v non-stop režime,“ cituje ho portál Daily Mail. Kanadský priemyselný dizajnér Bombardier spoločne s kolegom Olivier Péraldim rozmýšľa v intenciách vesmíru. A práve tu platí, že najdrahšími položkami pri cestovaní naprieč ním sú spomaľovanie a zrýchľovanie.

PREČÍTAJTE SI: Ukazuje vesmírna záhada na mimozemšťanov? Astronómovia si lámu hlavy

Drahý špás

Péraldi upozorňuje, že finančná stránka veci je veľmi nákladná, preto sa musí prísť s prístupom, ktorý ju skresá. „Predstavte si, že by Solar Express mal stále spomaľovať a zrýchľovať. Vtedy by náklady na jeho prevádzku vystúpili až do bodu, kedy by to nebolo únosné.“ Za nápadom nespomaľovať je myšlienka, že ak vlak dosiahne požadovanú „cestovnú“ rýchlosť, celková spotreba energie bude minimálna a náklady na cestovanie tým pádom nižšie.

PREČÍTAJTE SI: Príde Afrika o najstaršie jazero? Tanganika trpí a hrozí, že sa nadobro stratí!

Koncept zameraný na vesmír

V rámci vesmírneho cestovania si dvojica vedcov myslí, že vlak by mal byť využívaný na prepravu materiálu, lodí a dokonca i ľudí, ktorí postupom času budú čoraz viac času tráviť vo vesmíre. Tvorcovia konceptu myslia tak ďaleko, že práve v masívnych priestoroch Solar Expressu by mali byť vybudované ubytovacie jednotky a to na spôsob klasického mesta, čo by zabezpečovala vnútorná gravitácia a otáčanie sa okolo pozdĺžnej osi.

Bombardierova predstava ukazuje trasu zo Zeme na Mesiac ako prvú. Tá bude priekopníkom myšlienky, ktorá navždy zmení rozmer cestovania. „Mesiac je ideálnym kandidátom na tento projekt, Marsom budeme pokračovať,“ hovorí.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM