Svet

Príde Afrika o najstaršie jazero? Tanganika trpí a hrozí, že sa nadobro stratí!

Jazerá v súčasnosti vysychajú, niektorým dokonca hrozí, že budú navždy minulosťou. Za problémom stojí z veľkej časti činnosť človeka.

Klimatické podmienky sa neustále menia, výrazne sa otepľuje, voda sa vyparuje. Činnosť človeka sa odzrkadľuje vo väčšom znečistení prostredia, skleníkových plynoch, ozónovej diere.

Rybári navyše zvýšili výlov rýb, farmári vodu z jazier používajú na zavlažovanie polí, sú tu aj priemyselné potreby. Mnohým vodným plochám hrozí v dohľadnej budúcnosti definitívny koniec.

Domov pre ríšu zvierat

Medzi také patrí aj najhlbšie a najstaršie africké jazero Tanganika ležiace na území štyroch krajín – Tanzánie, Burundi, Konžskej demokratickej republiky a Zambie. Svojho času domov stoviek druhov živočíchov a rastlín dnes stráda. Život v ňom pomaly končí.

Spravodajský web BBC hovorí, že „hlavným problémom sú neustále narastajúce teploty vzduchu, čím sa výraznejšie ohrieva vodná hladina, čo množstvu rýb, vodných živočíchov ako sú žaby či vtáky i samotnému rastlinstvu nevyhovuje.“ Tento názor potvrdzuje aj odborná štúdia PNAS, vedeckého časopisu, ktorý spadá pod Národnú vedeckú akadémiu Spojených štátov amerických.

PREČÍTAJTE SI: Teplo ako v pekle. V Etiópii je najhorúcejšie miesto, kde žijú ľudia

Život končí

Veľmi dôležitým javom je, aby sa jednotlivé vrstvy vody jazera premiešavali, keďže sa tak nedeje dostatočne, prichádza k úhynu živočíchov (ryby, kôrovce, mäkkýše), rastlín (riasy) i mikroorganizmov. Efekt otepľovania (za posledných 30 rokov sa jazerá v priemere oteplili o 0,34 stupňov, pozn.) jazera má zásadný vplyv na život, zabraňuje totiž tomu, aby sa povrchová voda, ktorá je bohatá na kyslík a živiny, dostávala do podzemných vôd.

Zvyšuje sa tak biodiverzita, ktorá stojí za spomínaným úhynom organizmov. Alarmujúce je to najmä v prípade endemitov – zvierat, bylín, ktorých výskyt je výlučne obmedzený na konkrétny kraj alebo miesto. A práve v oblasti jazera Tanganika sa niekoľko takých, ktoré nežijú v iných častiach sveta, nachádza.

V prípade, že jazero vyschne, takmer vôbec neexistuje cesta späť. Vo veľkej väčšine prípadov sa nedá docieliť, aby sa obnovilo, pričom najnáchylnejšie na zánik sú práve uzavreté jazerá a nádrže. Podľa tvrdení BBC sa v najbližších desiatkach rokov budeme čoraz častejšie stretávať s úbytkom pôvodných jazerných plôch. Na druhej strane však rýchlejším topením sa ľadovcov stovky nových vznikajú.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM