Prokop Slováček Správy

Veľký prieskum školských jedální: Čo deťom z Draxlerových receptov najviac chutí?

Je to pomaly rok, čo sa v školských jedálňach varí podľa modernejších receptov. Do praxe ich odporučil bývalý minister školstva Juraj Draxler. Ako sa osvedčili a ktoré z jedál majú deti najradšej?

Ilustračný obrázok k článku Veľký prieskum školských jedální: Čo deťom z Draxlerových receptov najviac chutí?
Zdroj: internet

Od médií dostalo koncept zdravších a kreatívnych receptov zo septembra 2015 názov Draxlerova stravovacia revolúcia. Ako sa ujala v praxi? „Niektoré jedlá deťom chutia a iné nie. Ale to sa dalo očakávať, lebo malí stravníci prijímajú zmeny pomalšie,“ dali by sa zhrnúť reakcie zástupkýň školských jedální.

Ktoré recepty deti milujú a ktoré jedálne radšej ani nepripravujú? V spolupráci s portálom jedalne.sk, sme sondovali, aké sú skúsenosti z praxe.

Ľudmila Lakyová, Gymnázium Martina Kukučína, Revúca:

Polievky sú famózne, aj závarky do nich, tekvicovo-mrkvová polievka je azda najlepšia. Mäsá majú sviežejšie technológie, napríklad kuracie prsia na ihle. Skvelý je prívarok z tekvice hokkaido, veľmi chutné je hráškové pyré, dobrá možnosť je aj šošovicový šalát s jogurtom… U nás sa absolútne ujali polievky, sú svieže a netradičné. Jedlá z tofu sú vždy ako alternatíva, ale tí, ktorí si ju vyberú, si pochvaľujú.

Irena Seböková, riaditeľka školskej jedálne Veľké Úľany:

Z nápojov sa ujali mnohé: z ovocia a mäty, rakytníkový nápoj s príchuťou šípky a medovky, nápoj z červenej repy s príchuťou šípky i ten citrónový. Deťom chutia aj polievky: falošná hovädzia z tekvice hokaido, krémová šampiňónová, brokolicovo – karfiolová i zemiakovo – mrkvový krém. Na odbyt idú aj kuracie stehná pečené na zelenine, žitavská pochúťka, kuracie prsia na ihle, ryba so syrovo – bylinkovou kôrkou, veľký úspech mala aj pečená zelenina, celozrnné cestoviny, hráškové pyré. Úspešne sme odskúšali aj nátierku z tofu syra.

PREČÍTAJTE SI AJ: Ako chutia deťom Draxlerove zdravé recepty? Prax ukázala, že si na ne len veľmi ťažko zvykajú

Marta Trochová, Školská jedáleň pri ZŠ Š. M. Daxnera, Rimavská Sobota:

Drotárska polievka mala u detí veľký úspech, je sýta a je v nej mäso. Pozitívnym prekvapením bola falošná hovädzia z tekvice hokaido. Vôbec sa neujali závarky do polievky zo syra tofu. Keď to deti videli v polievkových misách ani si nenabrali. Ryby nie sú u nás obľúbeným jedlom, ale ryba s bylinkovo-orechovou kôrkou mala úspech. Naši stravníci obľubujú špagety s mäsom a syrom, tak sme vyskúšali špagety s hovädzím mäsom. Ale narazili sme. Možno keby sme použili mäso hydinové, chutilo by im to viac.

Janka Kuricová, ZŠ Galanta:

U nás je obľúbené zapekané rybie mäso s paradajkami a olivami, ryba s bylinkovo-orechovou kôrkou, ale aj špagety s tofu a zeleninou či bulgurový pilaf. Zaujali aj „špecle“ s lieskovo-orieškovou posýpkou i polievky: zemiakovo-mrkvový krém, brokolicovo-karfiolová. Dobre sme pochodili aj s miešaným zeleninovým šalátom s ananásom či nápojmi s kúskami ovocia. Tieto jedlá mali úspech nielen u detí, ale aj u kolegýň v našom meste.

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ: Ako chutí Draxlerova hipsterská kuchyňa? Niektorým žiakom ministerské jedlá chutia, iným príliš nevoňajú

Draxlerove recpty
13
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM