Lucia Lauková Správy Regióny Zo Slovenska

Viacerí Nitriania nechcú na Tabáni polyfunkčný komplex: Proti výstavbe spísali petíciu

Časť obyvateľov Nitry, no i susedných obcí, je proti výstavbe polyfunkčného komplexu na Tabáni. Petíciu už podpísali stovky ľudí.

Ilustračný obrázok k článku Viacerí Nitriania nechcú na Tabáni polyfunkčný komplex: Proti výstavbe spísali petíciu
Zdroj: Dnes24.sk

Plánovaná výstavba polyfunkčného objektu na Tabáni v Nitre vyvolala aj vlnu nesúhlasu. Nespokojní obyvatelia spísali petíciu, v ktorej poukazujú na viaceré nedostatky, ktorými sú podľa nich najmä vzhľad budovy, veľkosť či situovanie v historickej časti mesta a v neposlednom rade aj anglický názov.

Žiadajú návrh prepracovať

Petíciou žiadajú obyvatelia okamžite prerušiť výstavbu objektu TOWNHILL do tej doby, kým neprebehne buď verejná diskusia, alebo nebude vyhlásené miestne referendum. „Žiadame vo výstavbe pokračovať, až po prepracovaní architektonického návrhu a odstránení vytýkaných nedostatkov a po podrobení nového návrhu, verejnej diskusii obyvateľov mesta,“ píše sa v petícii.

K 16. októbru podpísalo petíciu „za zastavenie výstavby TOWNHILL, v Nitre-(Tabáň) a úpravu hmoty stavby a hlavne výrazného zlepšenia estetiky fasády,“ 288 ľudí. Petíciu podpísali nielen Nitrania, ale aj viacerí občania okolitých obcí.

„Máme za to, že pre obyvateľov mesta Nitra predložený návrh bude hyzdiť staré mesto a to až v takej miere, ako zatiaľ žiadna iná stavba, v doterajšej histórii mesta. Nitra sa hrdí nie len označením najstaršie mesto na Slovensku, či starobylá Nitra, ale aj OTVORENÉ MESTO,“ uvádza sa v petícii.

Výhrady voči stavbe

Nespokojní obyvatelia vyjadrujú petíciou obavy z výrazného narušenia vzhľadu a charakteru starej časti mesta. „Súčasne nedostatky menovaného projektu možno zhrnúť minimálne na nasledovne: Obrovská hmota objektu, nezapadá primerane, do okolitého, aj historického prostredia a bezprostredného okolia. Jej názov, znie cudzo, neslovansky nič nevraviaco veľkej časti obyvateľstva, ktorí si ctia históriu mesta Nitra,“ stojí v petícii.

Modernizácii sa nebránia

Napriek výhradám sa podľa petície obyvatelia nebránia modernizácii služieb. „Sme však rozhodne za to, aby bola v takýchto prípadoch vyhlasovaná verejná súťaž, verejná diskusia a finančné prostriedky mesta vynakladané na propagáciu turizmu, spôsobom, aby prinášali transparentnosť a úžitok všetkým obyvateľom mesta, nie len skupinám vyvolených ľudí a vlastníkov,“ dodáva sa v petícii.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM