Barbara Dallosová Správy Zo zahraničia

VIDEO: Netypický krok českých hasičov: Požiar musia kvôli zvedavcom streamovať NAŽIVO!

V Česku ide o historický prvé streamovanie zásahu pre verejnosť. Na YouTube môžete vidieť, čo sa na mieste odohráva práve v tejto sekunde.

Ilustračný obrázok k článku VIDEO: Netypický krok českých hasičov: Požiar musia kvôli zvedavcom streamovať NAŽIVO!
20
Galéria

V národnom parku České Švajčiarsko horí plocha približne 1000 hektárov a na mieste sú stovky hasičov. S plameňmi bojujú už niekoľko dní, evakuovali stovky ľudí a nad oblasťou lietajú vrtuľníky. Požiar nevídaných rozmerov sa už rozšíril aj do Nemecka.

Živý prenos požiaru

Nie je pochýb, že majú s lesným požiarom neľahkú prácu. Tú im komplikuje ťažký členitý terén a viacero ďalších faktorov. Jedným z nich sú aj zvedaví ľudia. Katastrofa ich priťahuje a približujú sa k miestam horenia, aby požiar videli na vlastné oči. To je však, samozrejme, nebezpečné.

Český hasičský zbor sa tak rozhodol sprístupniť zábery z miesta všetkým. Na YouTube spustil nepretržitý priamy prenos.

„Sme na rozhľadni Janov, kde je umiestnené dronové prenosové vozidlo, ktoré monitoruje celý zásah a dokáže do štábu prenášať obrazové informácie, ktoré budeme streamovať aj verejnosti,“ cituje portál omediach.com Jiřího Studničku z pracoviska komunikácie Generálneho riaditeľstva hasičského záchranného zboru. Studnička dodáva, že je to prvé streamovanie zásahu pre verejnosť vôbec.

Už aj za hranicami

Lesný požiar sa v pondelok (25. 7.) rozšíril aj do Nemecka. Úrady pre nepriaznivú situáciu zakázali vstup do lesov v Saskom Švajčiarsku a odporučili, aby sa tejto oblasti vyhli. Plamene v súčasnosti neohrozujú žiadne obytné oblasti. V stredu sa v susednej spolkovej krajine Brandenbursko požiar podarilo dostať pod kontrolu.

Vo viacerých oblastiach mali hasiči problémy pri zásobovaní vodou. Okrem prívodu cez hadice z riek Labe a Kirnitzsch vodu privážali aj cisterny.

Pomôžu slovenskí vojaci

Do medzinárodnej spolupráce pri likvidovaní požiaru sa zapoja aj slovenskí vojaci. Vláda vo štvrtok schválila vyslanie do 30 príslušníkov Ozbrojených síl (OS) SR s cieľom humanitárnej pomoci pri zvládaní požiarov a odstraňovaní ich následkov.

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) verí, že situácia v Českom Švajčiarsku bude v krátkom čase pod kontrolou. „Česi sú naši susedia, spojenci a priatelia. Pomáhajú nám s ochranou nášho územia v rámci medzinárodnej bojovej skupiny na Slovensku, sme preto radi, že môžeme pomôcť aj my,“ uviedol Naď.

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Zdroj: YouTube.com

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM