Tomáš Stupavský Rôzne

Videodokument „Čo v sebe ukrýva Bratislava“: Lekáreň u Salvatora prežila všetky politické režimy, no v súčasnosti je zatvorená. Veľká škoda!

Historická budova, ktorá sa nachádza v centre Bratislavy priťahuje denno denne pozornosť mnohých turistov. Staršie generácie si určite ešte pamätajú ako priestor, ktorý sa v nej ukrýva, plnil funkciu lekárne. Pozrite sa s našou kamerou do jedinečného objektu, ktorý je bohužiaľ nevyužívaný.

Ilustračný obrázok k článku Videodokument „Čo v sebe ukrýva Bratislava“: Lekáreň u Salvatora prežila všetky politické režimy, no v súčasnosti je zatvorená. Veľká škoda!
Foto: Adriana Banásová / Zdroj: Dnes24.sk

V šiestom dieli nášho dokumentárneho seriálu „Čo v sebe ukrýva Bratislava“ sme sa zamerali na pamiatku, ktorá patrí do čias starého Prešporka. Lekáreň u Savatora bola v roku 1904 zriadená lekárnikom Rudolfom Adlerom a fungovala až do 90-tych rokov 20. storočia.

Zaujímavosťou je, že funkcia lekárne pretrvala všetky režimy, od monarchie, cez prvú republiku, aj za čias socializmu, no v roku 1995 ju počas reštitúcií zatvorili. Ak okolo tejto pamiatky prechádzate, určite vás zaujme už svojím vzhľadom. Fasáda budovy sa skladá z niekoľkých slohov, ktorá nesie v sebe prvky neskorej gotiky, renesancie a baroka.

Dominantou tohoto objektu je aj socha Krista Spasiteľa od sochára Alojza Rigeleho. Okoloidúci si môžu na budove všimnúť aj iný významný prvok, a to že sa zachovali všetky tri názvy Lekárne, v slovenskom, nemeckom aj maďarskom jazyku.

Interiér bývalej lekárne je doslova „očarujúci". Z pôvodného priestoru sa tu zachovali štukový strop a podlaha. No, ale dosť už bolo slov. Presvedčte sa sami, aké krásy v sebe Lekáreň u Salvatora ukrýva. VIDEO nájdete pod článkom.

Ak patríte k našim fanúšikom a zaujímajú vás historické pamiatky Bratislavy neváhajte si pozrieť aj predchádzajúcich päť epizód z dielne našej redakcie.

Na Bratislavský hrad vedie cesta cez jednu z najzachovalejších gotických brán na Slovensku: Videodokument Čo v sebe ukrýva Bratislava: Poznáte najatraktívnejší vstup na Bratislavský hrad?

Na Kamzíku sa nachádza jedinečný bunker z 1. svetovej vojny, ktorý bude onedlho prístupný verejnosti: Videodokument Čo v sebe ukrýva Bratislava: Vedeli ste, že na Kamzíku sa nachádza unikátny bunker z 1. svetovej voj­ny?

V Rači sa nachádza historická pivnica, ktorú slúžila na skladovanie vína, viac sa už dozviete tu: Videodokument Čo v sebe ukrýva Bratislava: Na vybudovanie historickej pivnice v Rači finančne prispela aj vtedajšia Tretia ríša

Dóm svätého Martina už navštívilo množstvo ľudí, ale do jeho veže sa len tak hocikto nedostane: Videodokument Čo v sebe ukrýva Bratislava: Nad Dómom svätého Martina vyčnieva veža, ktorá prevyšuje všetky ostatné v meste

Podarilo sa nám preskúmať mestské hradby ešte v čase, keď sa o nich mesto intenzívne nezaujímalo: Videodokument „Čo v sebe ukrýva Bratislava“: Málo miest na Slovensku má tak zachované mestské hradby ako naša metropola

Kompletný zoznam epizód, ktoré náš seriál obsahuje, nájdete tu. seriál z dielne našej redakcie: Čo v sebe ukrýva Bratislava

Lekáreň u Salvatora
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM