Radka Novotná Regióny Regióny

Obed za dobrovoľný príspevok? Dajte si polievku pomoci a pomôžte

Výťažok z polievky putuje do rodín v hmotnej núdzi z Bardejova. Rozdali už stovky eur.

Ilustračný obrázok k článku Obed za dobrovoľný príspevok? Dajte si polievku pomoci a pomôžte
Zdroj: Bardejovský Reportér

Projekt „polievka pomoci“ vznikol ako charitatívna a spoločenská akcia, pri ktorej sa dobrovoľným príspevkom pomáha vybranej bardejovskej rodine, ktorá je v hmotnej núdzi. Prvýkrát sa akcia uskutočnila v Decembri 2017 a odvtedy sa opakuje pravidelne, stále raz mesačne – vždy poslednú stredu v mesiaci.

Domovom tohto projektu sa stala Bašta – kultúrno – komunitné centrum, kde sa ľudia ochotní pomôcť jednoducho prídu naobedovať. Presnejšie prídu na polievku, za ktorú zaplatia dobrovoľný príspevok. Jednoduché. „Náš projekt Polievka pomoci má tri základné poslania. Raz mesačne si odpustiť hlavné jedlo a zasýtiť sa chutnou polievkou je pre kresťanov formu pôstu, pre neveriacich to môže byť zdravý štýl,“ vysvetľuje Peter Štalmach z občianskeho združenia Náš Bardejov, ktoré projekt zastrešuje. Dobrovoľným príspevkom za polievku tiež môžu pomôcť konkrétnej rodine, ktorej príbeh sa ľudia dozvedia počas obeda. A napokon, tento benefičný obed má aj spoločenský rozmer – na obede sa stretnú rôzny ľudia, ktorí sa inak bežne nemajú príležitosť spoznať alebo porozprávať.

„Od roku 2017 sme pomohli 19 rodinám. Na prvú polievku prišlo zhruba tridsať ľudí, dnes ich chodí priemerne okolo stovky. Na jednej akcii sa vyzbiera zhruba 700 eur, ktoré potom odnášame konkrétnej rodine,“ doplnil Štalmach. Aby si udržali dôveru verejnosti, na sociálnych sieťach vždy zverejňujú fotografiu z odovzdania výťažku, spoločne s prijímateľom pomoci. V minulosti už pomohli rodičom Klárky, odovzdali im 650 eur, ktoré sa vyzbierali na júnovej polievke pomoci. „Klárka potrebuje stálu opateru a taktiež liečenie, ktoré je finančne veľmi náročné. Z aprílovej polievky sme pomohli pánovi Janovi, ktorý je po ťažkej chorobe a potrebuje liečenie, na ktoré bežné zdravotné poistenie nepostačuje. Ján bol donedávna zdravý chlap, dnes je odkázaný na pomoc svojej skvelej manželky a detí. Odovzdali sme im 850 eur. Veľká vďaka každému, kto pomáha,“ uzavrel Štalmach.

Najbližšia Polievka pomoci sa uskutoční v stredu 25.septembra, ďalšia 23.októbra, vždy poslednú stredu v mesiaci, v čase obeda – od 11.30 do 14.00 hodiny.

Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM