Webnoviny - Svet

Vláda bude o rozpočte rokovať až 30. septembra

WEBNOVINY.SK

Ivan Mikloš Foto: SITA/Michal Burza BRATISLAVA 12. augusta (WEBNOVINY) – Vláda sa bude návrhom budúcoročného rozpočtu zaoberať až koncom septembra. Ministerstvo financií totiž požiadalo kabinet o posunutie termínu na predloženie návrhu rozpočtu verejnej správy z 15. augusta, ako o tom hovorí zákon o rozpočtových pravidlách, až na 30. septembra, čo vláda v stredu odsúhlasila. Minister financií Ivan Mikloš odôvodňuje tento krok aj nečinnosťou rezortu pod vedením bývalého ministra Jána Počiatka. „Za predchádzajúcej vlády práce na príprave rozpočtu vôbec neprebiehali,“ povedal na štvrtkovej tlačovej besede Mikloš s tým, že ministerstvo financií nepripravilo ani východiská rozpočtu na budúci rok, čo je zákonná povinnosť.

Aj v minulom roku rokovala vláda, vtedy ešte pod vedením Roberta Fica, o rozpočte až koncom septembra. Vtedajší minister financií Ján Počiatek totiž chcel mať pri príprave rozpočtu k dispozícii čo najčerstvejšie dáta o vývoji hospodárstva na Slovensku a aj u najväčších obchodných partnerov krajiny. „Ministerstvo financií vzhľadom na pretrvávajúcu neistotu o budúcom vývoji a neustále sa meniacich dát požiadalo vládu o posun termínu predloženia rozpočtu,“ povedal v polovici vlaňajšieho augusta Počiatek.

Podľa zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy by mal rezort financií vláde predložiť skompletizovaný návrh rozpočtu do 15. augusta, ak vláda neurčí neskorší termín. Kabinet by mal podľa tohto zákona o návrhu rozpočtu rozhodnúť do 30. septembra a do Národnej rady Slovenskej republiky by ho mal predložiť do 15. októbra. Ak by parlament návrh rozpočtu neodsúhlasil do 31. decembra, hospodárenie štátu by bolo od začiatku nasledujúceho roka spravované v rozpočtovom provizóriu, teda podľa pravidiel a limitov schválených v rozpočte na predchádzajúci rok. Rozpočtové provizórium pritom trvá až do nadobudnutia účinnosti zákona o štátnom rozpočte na príslušný rok.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM